Musuh mesti takut – Pemimpin Korea Utara

(SeaPRwire) –   Kim Jong-un berkata Pyongyang tidak akan “ragu-ragu” untuk menggunakan senjata nuklear, jika dicabar

Pemimpin Korea Utara Kim Jong-un telah memuji tentera negara itu atas ujian berjaya pelancaran peluru berpandu antara benua balistik jangka jauh (ICBM) yang berpotensi mampu menyerang mana-mana sasaran di daratan Amerika Syarikat.

Pada Isnin, Pyongyang menguji peluru berpandu pepejal Hwasong-18 ICBM-nya, yang menurut pakar mempunyai jarak operasi sehingga 15,000km dan, berbanding peluru berpandu bahan api cecair, biasanya mengambil masa yang lebih singkat untuk bersiap sedia pelancaran, bermakna lawan mempunyai masa yang lebih singkat untuk mengesan mereka.

Pemimpin Korea Utara itu merayakan pencapaian itu pada Rabu, dengan menyatakan bahawa kedaulatan negara dan keamanan serantau hanya dapat dijamin dengan menunjukkan “keupayaan sebenar untuk menyerang praemptif musuh di mana sahaja… membuat sebarang musuh berasa takut.”

Ujian peluru berpandu itu adalah “penjelasan jelas mod menentang serangan balas dan evolusi strategi nuklear dan doktrin DPRK untuk tidak ragu-ragu menyerang nuklear apabila musuh mencabar dengan nuklear,” kata Kim Jong-un, menurut Agensi Berita Pusat Korea (KCNA).

Menurut Kim Jong-un, kejayaan Pyongyang “sangat terkejutkan imperialis Amerika Syarikat dan pengikut kelas atasan mereka, penghancur keamanan dan kestabilan, yang telah melakukan tindakan bunuh diri sepanjang tahun, terobsesi dengan histeria tak terubat konfrontasi.”

Sebagai tindak balas kepada pelancaran itu, Amerika Syarikat, Korea Selatan dan Jepun, melakukan demonstrasi kekuatan sendiri di rantau itu, yang melibatkan pesawat pengebom strategik B-1B AS, untuk “menunjukkan tekad kuat untuk tindak balas bersama.”

Selepas detente singkat semasa bahagian terakhir tempoh bekas Presiden AS Donald Trump di pejabat, Korea Utara meningkatkan program ujian peluru berpandunya berikutan pelantikan Joe Biden. Dan telah melakukan lebih 100 pelancaran sejak awal 2022. Ketegangan telah semakin meningkat di Semenanjung Korea selepas kejayaan Pyongyang melancarkan satelit perisikan bulan lepas.

AS pula telah meningkatkan skala dan kerap latihan tentera bersama Korea Selatan. Minggu lepas, Washington dan Seoul bersetuju untuk melatih penggunaan senjata nuklear dalam latihan yang dijangka akan berlangsung pada musim panas hadapan. Kedatangan kapal selam nuklear AS di Korea Selatan pada Ahad – yang datang ketika latihan tentera dan kerjasama yang diperluaskan antara sekutu – juga dilihat oleh Utara sebagai “pra-tayangan perang nuklear.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.