Robbie Williams Hadapi Masa-masa Tergelapnya dalam Dokumentari Netflix Baharu

Sulit untuk melebih-lebihkan pengaruh bintang pop Robbie Williams pada puncak kariernya. Dia mendominasi carta muzik dan tabloid British—membuktikan dirinya sebagai penghibur terbaik di atas pentas dan di luar pentas. Selepas meninggalkan sekolah tanpa ijazah, Williams hanya berusia 16 tahun pada tahun 1990 apabila dia mendapat tempat dalam Take That, yang kemudiannya menjadi salah satu kumpulan lelaki British paling berjaya. Peminat amat kecewa apabila Williams meninggalkan kumpulan itu pada tahun 1995, selepas rakan sekumpulannya dan pengurusan tidak bersetuju dengan kebiasaannya berpesta. Mereka semakin tertekan setahun kemudian apabila empat ahli Take That yang tinggal mengumumkan kumpulan itu akan berpecah. (Samaritans menubuhkan talian khas untuk pangkalan peminat yang tertekan, terdiri terutamanya daripada gadis remaja.) Fenomena Take That adalah versi 90-an untuk fenomena Beatles. Peminatnya “obsesif,” menurut Williams.

Walaupun orang awam sepenuhnya menjangkakan Gary Barlow, penyanyi utama dan penulis lagu Take That, akan menjadi bintang solo selepas kumpulan itu berpecah, tetapi Williams yang mengambil alih pentas sebagai artis solo, berkat lagu perintis 1997 beliau “Angels.” Lagu itu meningkatkan kerjayanya, mengukuhkan status penyanyi utama beliau dan memperkenalkan beliau kepada penonton global (walaupun daya tarikannya tidak pernah begitu hebat di Amerika Syarikat). Williams dianggap oleh ramai sebagai bad boy pop. Tetap menjadi tumpuan tabloid, sering digambarkan meninggalkan parti dalam keadaan linglung. Beliau mempunyai hubungan terkenal dengan penyanyi All Saints Nicole Appleton, yang kemudiannya berkahwin dengan Liam Gallagher daripada Oasis, dan ahli Spice Girls Geri Halliwell. Walau bagaimanapun, di sebalik semua single hits, tajuk berita, dan sikap berani, Williams sedang berjuang untuk mencari keamanan dan tujuan.

Tinggi rendah Williams yang paling tinggi dan terendah dapat difahami dalam siri dokumentari Netflix baharu Robbie Williams. Keluar pada 8 November, siri ini menampilkan bintang pop membawa penonton melalui kenangan masanya di bawah sorotan.

Siri empat bahagian ini, difilemkan pada 2022, membawa kita ke rumah mewah Williams di Los Angeles yang dikongsi bersama isterinya Ayda dan empat orang anak mereka, yang dikatakannya sebagai penyelamatnya. Selain beberapa adegan di mana beliau digambarkan berjalan-jalan di tanah luas rumah idiliknya dalam kardigan Gucci, penyanyi menghabiskan kebanyakan masa berbaring di katil dengan laptop, memakai baju tanpa lengan hitam dan seluar pendek. “Jika saya tidak di pentas, saya di katil,” kata Williams, menjelaskan lokasi tidak konvensional kepada pengarah Joe Pearlman, lelaki di sebalik dokumentari muzik popular lain seperti Lewis Capaldi: How I’m Feeling Now. Williams menonton rakaman di belakang tabir dan video blog dari kerjayanya selama dekad. Seringnya meringis apabila dihadapkan dengan masa yang lama dicarinya untuk dilupakan.

Kedua-dua sisi Williams kelihatan sepanjang dokumentari ini. Dia terkenal kerana menjadi ekstrovert, tetapi mengakui dia “secara semula jadi seorang penyendiri.” Seringkali terbuka tanpa pertahanan tentang kelemahannya. Membalikkan masa di mana ketagihan dadah dan alkoholnya semakin buruk, beliau mendedahkan “ada rasa… ia adalah yang terbaik jika saya seolah-olah hilang.” Pada masa lain pula, terutamanya dalam rakaman lama, beliau kelihatan sombong dan terpisah daripada realiti. Kami melihat Williams bergelut dengan hasrat untuk menjadi “normal,” sementara mengakui bahawa dia tidak benar-benar hidup kehidupan “normal” sejak berusia 16 tahun. “Tiada seorang pun lulus dari ketenaran kanak-kanak dengan seimbang,” kata penyanyi itu dengan bijak.

Hubungan Williams yang paling bertentangan—dengan Take That, media British, dan dirinya sendiri—membentuk intipati kisahnya. Inilah yang didedahkan dokumentari tentang hubungan paling memberikan impak dalam hidup dan kerjayanya.

Take That

Dalam rakaman awal tahun 1990-an, Williams boleh dilihat sebagai remaja berenergi menari bersama rakan sekumpulannya. Tetapi retakan mula kelihatan apabila Williams memberontak terhadap imej teratur yang dicipta untuk mewakili kumpulan itu. Beliau juga mula berselisih dengan penyanyi utama Gary Barlow, yang dirasakannya diberi keutamaan oleh pengurusan kumpulan. Secara besar-besaran didorong oleh Williams, permusuhan itu berlarutan selama bertahun-tahun. Penyanyi sering mengkritik bekas rakannya di pentas dan dalam temubual, kadang-kadang mengeluarkan hinaan kejam terhadap penampilan Barlow. Dalam satu adegan dokumentari siri ini, Williams meninjau kembali rakaman tahun 1990-an, apabila anak perempuannya Teddy (lahir Theodora) membuat satu gangguan yang diharapkan. Dengan ketelusan yang hanya boleh dilakukan kanak-kanak, dia mesoal ayahnya tentang perasaannya terhadap Take That, bertanya: “Siapa yang paling kamu benci dan mengapa?” Tanpa ragu-ragu, William mengakui: “Saya tidak suka Gary paling banyak… Saya mahu membuatnya membayar dengan mendapat kerjaya yang sepatutnya jadi miliknya.” Kemudian beliau mengakui berasa menyesal bagaimana dia melayan Barlow pada tahun-tahun itu.

Take That

Selepas bersatu semula pada 2005, Take That kembali mendominasi carta British dan menikmati lawatan yang diberi pujian secara kritis. Williams, ketika berada di tahap rendah dalam kerjayanya, menonton dari jauh. Walaupun kenangannya dari tahun-tahun awal bersama Take That “tercemar” kerana betapa tidak gembiranya dia di belakang tabir, kemudian dia rindu kepada rasa persaudaraan di pentas. Pada 2009, apabila Williams berjuang dengan kesihatan mental dan keyakinan rendah ketika cuba membuat comeback solo, dia berpaling kepada bekas rakan sekumpulannya. Beliau menyertai kumpulan itu semula untuk album dan lawatan pada 2010, sebelum meninggalkannya sekali lagi pada 2014. Ia merupakan momen pusingan penuh bagi penyanyi yang telah menghabiskan tahun aktif memisahkan diri daripada label “bekas ahli kumpulan lelaki”.

Guy Chambers

Pecahnya Take That bukan sahaja pecahan kumpulan yang dihadapi Williams dalam kerjayanya. Apabila penyanyi itu berjuang untuk mencari suaranya sendiri dalam industri, beliau bekerjasama dengan Guy Chambers, yang menjadi pengarah muzik dan penulis lagu bersamanya. Beliau merujuk kepada Chambers sebagai salah seorang daripada “kumpulan Robbie Williams”. Mudah untuk melihat Chambers sebagai Bernie Taupin kepada Elton John milik Williams. Pasangan itu bekerjasama untuk kesemua hit terbesar Williams, termasuk “Angels”, “Rock DJ”, “Millennium” dan “Let Me Entertain You.” Chambers kelihatan dalam kebanyakan rakaman yang ditinjau semula Williams dalam dokumentarinya. Persahabatan dan persaudaraan mereka melampaui studio, apabila kita melihat mereka mengembara ke seluruh dunia bersama-sama. Dalam Episod 2, rakaman video menonjol pada 2000, pasangan itu dilihat menikmati cuti di Perancis Selatan bersama pasangan masing-masing. Chambers bersama isterinya Emma, dan Williams bersama bekas ahli Spice Girls Geri Halliwell. Walaupun kita sudah menonton satu episod penuh rakaman sehingga ini, Williams mengakui bahawa cuti ini adalah kali pertama kita melihatnya benar-benar bahagia.

Tetapi ikatan harmoni mereka retak dengan masa, dan pada 2002, Williams memutuskan bahawa tidak ada masa depan profesional untuk beliau dan Chambers. “Saya perlukan kawalan penuh, sebanyak mungkin,” katanya, meninjau kembali keputusannya mengeluarkan Chambers daripada sebarang album akan datang. “Saya sudah habis dengannya.” Williams sangat tegas tentang persatuan itu berakhir, dalam sikap yang meniru reaksinya terhadap pecahnya hubungannya dengan Take That dan membuat anda bertanya sama ada pada masa itu, dia melihat orang sebagai boleh dibuang. Ia merupakan contoh lagi sisi ganda Williams, apabila dia menghargai ikatan persaudaraan yang dikongsi bersama Chambers, tetapi sangat ingin membuktikan bahawa dia boleh berjaya sendirian.

Media British

Hubungan retak dan menentukan kerjaya Williams dengan media British dieksplor sepanjang dokumentari ini. Sifat menyusup paparazzi khususnya mengganggu Williams. Mengenang “hubungan bingung”nya dengan Geri Halliwell, beliau berkata sifat menyusup media dan minat tinggi terhadap hubungan mereka memberi kesan buruk. Williams teringat kekeliruan bagaimana paparazzi sentiasa berjaya menemui di mana sahaja beliau pergi.