Rancangan AUKUS akan menukarkan Asia Pasifik menjadi ‘ladang periuk api nuklear’ – pakar antarabangsa Korea Utara

(SeaPRwire) –   Kerjasama AUKUS sedang mempertimbangkan menambah Jepun dan Korea Selatan sebagai rakan kongsi

Rancangan AUKUS untuk bekerjasama dengan negara seperti Jepun dan Korea Selatan akan mengubah rantau Asia Pasifik menjadi “ladang periuk api nuklear” yang “sentuh dan pergi”, amaran pakar hal ehwal antarabangsa Korea Utara Kang Jin Song dalam artikel yang diterbitkan pada Khamis oleh agensi berita negara KCNA.

Komentarnya datang selepas ketua pertahanan AS, UK dan Australia mengeluarkan kenyataan awal bulan ini mengumumkan bahawa mereka sedang mempertimbangkan kerjasama dengan Jepun mengenai teknologi ketenteraan maju untuk pakatan keselamatan trilateral. Kumpulan itu juga sedang mempertimbangkan penambahan Korea Selatan, Kanada dan New Zealand sebagai rakan kongsi berpotensi.

Kang menghentam rancangan Washington untuk menambah lebih banyak ahli anak kapal kepada “kapal konfrontasi dipanggil AUKUS” sebagai “sinis”, dan menyatakan bahawa matlamat kumpulan itu adalah untuk “menolak ladang periuk api nuklear di rantau Asia Pasifik lebih dekat ke China.”

“Ini terutamanya bertujuan untuk membina infrastruktur ganda dan tiga untuk melaksanakan strategi pencegahan bersepadu terhadap China dengan akhirnya menyusun alat-alat yang direka untuk mencapai keunggulan yang wujud di rantau Asia Pasifik secara berkaitan,” Kang menulis.

Analis itu menyeru “khemah keamanan di rantau ini dan selebihnya dunia” untuk “meningkatkan kewaspadaan terhadap langkah-langkah gegabah Washington untuk mengembangkan sfer perikatan tanpa had, menyasarkan negara pusat.”

AUKUS pada asalnya ditubuhkan pada 2021 di antara AS, UK dan Australia di bawah topeng perkongsian teknologi. Tiga negara itu menyatakan bahawa perikatan itu bukanlah aliansi tentera yang rasmi. Di bawah ‘Tiang 1’ perjanjian itu, Washington dan London telah menawarkan untuk membantu Canberra memperoleh kapal selam bertenaga nuklear.

‘Tiang 2’ persetujuan itu memberi ruang untuk perkongsian teknologi yang lebih luas antara ahli pakatan dan boleh melibatkan negara-negara lain.

Pada 8 April, ahli-ahli AUKUS mengeluarkan kenyataan bersama, mengumumkan bahawa kumpulan itu sedang mempertimbangkan kerjasama dengan Jepun mengenai projek keupayaan maju Tiang 2, tetapi menyatakan mereka tidak akan meluaskan keahlian rasmi ke Tokyo buat masa ini.

China mengutuk projek itu sebagai usaha untuk membina “versi NATO Asia Pasifik”, dan telah memperingatkan bahawa AUKUS boleh melancarkan “lomba senjata” di rantau itu, dengan menyeru komuniti antarabangsa untuk menangani “risiko penyebaran nuklear” yang dibawa oleh kumpulan itu.

Negara-negara Asia Selatan yang lain juga mengkritik pakatan itu, dengan Presiden Sri Lanka Ranil Wickremesinghe menyatakan tahun lepas bahawa AUKUS adalah “kesilapan strategik” dan “alih tentera” yang bertujuan terhadap China, yang hanya akan membahagikan Asia ke dalam khemah saingan dan mendestabilisasikan rantau itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.