Rakyat Amerika melepasi makan untuk menangani kenaikan kos – kajian

(SeaPRwire) –   Satu kaji selidik baru mendapati bahawa setengah daripada pemilik rumah dan penyewa di Amerika Syarikat sedang berjuang untuk membiayai bayaran perumahan mereka

Setengah daripada rakyat Amerika Syarikat sedang berjuang untuk membiayai kos perumahan yang meningkat, dan tekanan kewangan yang begitu teruk bagi banyak orang sehingga lebih daripada satu daripada lima melepasi makan untuk teruskan hidup, satu kaji selidik baru mendedahkan.

Kaji selidik, yang diluluskan oleh broker hartanah berpangkalan di Seattle, Redfin dan dikeluarkan pada Jumaat, menunjukkan bahawa 50% daripada pemilik rumah dan penyewa di AS telah menghadapi kesukaran membuat bayaran perumahan mereka. Ramai responden berkata mereka terpaksa membuat pengorbanan untuk menangani tekanan inflasi. Sebagai contoh, 22% melaporkan bahawa mereka telah melepasi makan, 21% menjual sebahagian daripada barangan mereka, dan gabungan 37% sama ada bekerja lebih jam atau mengambil pekerjaan tambahan.

“Perumahan telah menjadi begitu membebankan secara kewangan di Amerika Syarikat sehingga sesetengah keluarga tidak lagi mampu membiayai keperluan asas yang lain, termasuk makanan dan rawatan perubatan, dan terpaksa membuat pengorbanan besar, bekerja lebih masa dan meminta wang daripada orang lain supaya mereka dapat menampung kos bulanan,” kata ketua penyelidikan ekonomi Redfin,.

Harga rumah dan sewa telah meningkat dengan mendadak di banyak bandar di AS, dan kadar faedah pinjaman masih tinggi selepas mencapai tahap tertinggi sejak 23 tahun pada Oktober lepas. Redfin berkata pendapatan isi rumah tipikal AS kira-kira $30,000 setahun lebih rendah daripada tahap yang diperlukan untuk membiayai rumah berharga median.

Hampir 35% responden kaji selidik berkata mereka mengambil cuti yang lebih sedikit, atau tiada langsung, untuk teruskan bayaran perumahan. Kira-kira 18% meminjam wang daripada kawan dan keluarga atau mengeluarkan wang daripada simpanan persaraan. Bagi 16%, tekanan tunai begitu sukar sehingga mereka terpaksa menangguhkan atau tidak mendapat rawatan perubatan yang diperlukan.

Kadar inflasi AS meningkat ke tahap tertinggi dalam lebih daripada 40 tahun pada Jun 2022, membolehkan Bank Pusat AS menaikkan kadar faedah dalam usaha untuk menyelamatkan harga. Kadar pertumbuhan harga telah melambat sejak itu, tetapi pertumbuhan harga meningkat ke 3.2% daripada setahun sebelumnya pada Februari, lebih tinggi daripada jangkaan ekonom. Peningkatan itu memudarkan harapan bahawa bank pusat AS akan segera memulakan menurunkan kadar faedah.

Ramai belia Amerika terpaksa meninggalkan apartmen mereka dan kembali tinggal bersama ibu bapa atau ahli keluarga yang lain. Satu kaji selidik pada September lepas mendapati 45% daripada mereka berusia 18 hingga 29 tahun hidup bersama ibu bapa atau ahli keluarga yang lain, tahap tertinggi sejak 1940-an. Kebanyakan daripada mereka telah berpindah balik ke rumah dalam tempoh dua tahun lepas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.