Penunjuk perasaan Israel menuntut penggantian Netanyahu ‘segera’

(SeaPRwire) –   Penunjuk perasaan menuntut Netanyahu diganti ‘serta-merta’

Puluhan ribu penunjuk perasaan telah berkumpul di Tel Aviv untuk menuntut peletakan jawatan Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu dan pembebasan tebusan Israel yang masih ditahan oleh Hamas di Gaza.

Hampir enam bulan sejak Israel mengisytiharkan perang terhadap Hamas, kira-kira 100,000 orang berkumpul di Dataran Demokrasi Tel Aviv pada petang Sabtu, menurut penganjur protes. Membawa bendera Israel dan menjerit slogan anti-kerajaan, penunjuk perasaan menuntut pilihan raya awal dan merayu Netanyahu untuk menandatangani perjanjian dengan pemberontak Palestin untuk melepaskan lebih daripada 100 warganegara Israel yang dipercayai masih ditahan.

Berucap dalam sidang akhbar pra-protes, Einav Zangauker, yang anaknya diambil ke Gaza sebagai tebusan, mendakwa bahawa Netanyahu secara sengaja mengelakkan perjanjian dengan Hamas untuk memuaskan rakan koalisi kanannya.

“Netanyahu gagal menyelesaikan perjanjian secara sengaja dan dia berdiri di antara kami dan orang kami yang dicintai di Gaza,” kata Zangauker, menurut Times of Israel. “Tebusan tidak mempunyai masa untuk pilihan raya dan menunggu, halangan untuk perjanjian perlu dihapuskan sekarang dan Netanyahu diganti serta-merta.”

Ketika orang ramai berkumpul di Tel Aviv, delegasi Israel dan Hamas sedang bersedia untuk bepergian ke Kaherah untuk rundingan gencatan senjata yang dibantu Mesir dan Qatar pada Ahad. Walaupun gencatan senjata sementara pada akhir November menyaksikan Hamas menukar 105 tebusan untuk 240 tahanan Palestin di penjara Israel, beberapa pusingan rundingan berikutnya gagal, dengan Israel enggan menerima pembebasan berperingkat tebusan yang dicadangkan oleh Hamas, dan pemberontak enggan menerima apa-apa selain penarikan penuh Israel dari Gaza.

Netanyahu menekankan bahawa Israel akan terus berperang sehingga ia mencapai “kemenangan penuh” ke atas Hamas, dan bahawa negara Yahudi akan mengekalkan “kawalan keselamatan penuh” ke atas Gaza sebaik sahaja perang berakhir.

Perdana Menteri Israel tidak popular sebelum perang bermula pada Oktober, dengan puluhan ribu orang berarak hampir mingguan untuk menuntut peletakan jawatannya atas beberapa skandal rasuah dan pakej pindaan kehakiman kontroversi. Perang menghentikan protes sehingga awal tahun ini tetapi demonstrasi meningkat skala sejak bulan lalu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.