Raja Malaysia seru perpaduan di tengah kemarahan terhadap kaus kaki berlafadz hujat

(SeaPRwire) –   Penjualan pakaian yang menampilkan nama ‘Allah’ telah mencetuskan kemarahan di negara bermajoriti Muslim

Raja Malaysia Sultan Ibrahim Iskandar telah menasihati ahli-ahli gabungan pemerintah di perundangan terhadap mengeluarkan “pandangan ekstrem” mengenai isu-isu berkaitan dengan kaum dan agama berikutan ketegangan yang semakin meningkat disebabkan oleh penjualan stoking yang menampilkan nama ‘Allah’.

Menurut kenyataan Facebook Raja pada hari Selasa, baginda telah bertemu dengan wakil-wakil kedua-dua Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO) dan Parti Tindakan Demokratik (DAP) untuk membincangkan perkembangan “berkaitan dengan sensitiviti agama dan kaum.”

Pemimpin-pemimpin dari DAP majoriti Cina dan UMNO telah berselisih berikutan penolakan yang berterusan oleh yang terakhir terhadap rantaian pasar raya di mana stoking yang menyinggung itu dijual.

Raja memberi amaran kepada UMNO dan DAP terhadap menghasut perpecahan, dengan menasihati: “Apabila Hari Raya menghampiri, maafkan antara satu sama lain dan mulakan satu muka baru.”

Hari Raya merupakan sambutan utama yang disambut oleh umat Islam di seluruh dunia, melambangkan penghujung Ramadan, bulan puasa. Tahun ini, umat Islam di Malaysia akan menyambut hari raya pada 10 April.

Kira-kira dua pertiga daripada 34 juta penduduk Malaysia adalah Melayu Muslim, dengan minoriti besar kaum Cina dan India juga menganuti Islam.

Kemarahan meletus di seluruh media sosial Malaysia akhir bulan lalu mengenai gambar stoking berjenama ‘Allah’ – perkataan Arab untuk Tuhan – yang dilaporkan dijual di KK Mart, rantaian pasar raya mini terbesar kedua negara itu. Fakta bahawa KK Mart adalah syarikat milik Cina Malaysia, dan bahawa stoking itu telah dijual semasa bulan Ramadan, hanya menambah kemarahan.

Kemarahan awam mengakibatkan tiga cubaan membakar KK Mart.

Pengasas rantaian dan isterinya, serta pengarah syarikat itu telah didakwa secara rasmi dengan “berniat sengaja untuk menyakiti … perasaan keagamaan.”

Semua defendan telah membantah tidak bersalah. Eksekutif KK Mart telah dibebaskan dengan jaminan, dengan pendengaran ditetapkan pada 29 April. Sekiranya disabitkan kesalahan, mereka boleh dihukum penjara selama setahun, didenda, atau kedua-duanya.

KK Mart sebelum ini telah meminta maaf atas stoking yang menyinggung, mendakwa tindakan segera telah diambil untuk menghentikan jualannya. Syarikat itu juga telah menyaman pembekalnya, dengan mendakwa sabotaj dan kerosakan reputasi jenama.

Sementara itu, Ketua Pemuda UMNO Akmal Saleh, yang memimpin kecaman terhadap KK Mart, menyatakan dalam Facebook berikutan perjumpaan dengan raja bahawa beliau akan “mematuhi” nasihat bagi keharmonian negara. Beliau tidak menyatakan secara khusus sama ada beliau akan menghentikan seruan boikot.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.