Perancis cadangkan sekatan ke atas Israel

(SeaPRwire) –   Langkah itu bertujuan untuk menekan West Jerusalem supaya membenarkan lebih banyak bantuan makanan memasuki Gaza

Menekan penduduk pengguna di Tebing Barat mungkin cara untuk mendapatkan bantuan kemanusiaan ke Gaza, Menteri Luar Negeri Perancis Stephane Sejourne mencadangkan pada hari Selasa.

PBB telah memberi amaran bahawa kebanyakan 2.3 juta orang Palestin di enklaf itu menghadapi kelaparan, selepas enam bulan operasi tentera Israel di sana.

“Harus ada alat pengaruh dan ada pelbagai alat pengaruh, sehingga sanksi, untuk membenarkan bantuan kemanusiaan melintasi kawalan sempadan,” kata Sejourne kepada radio RFI dan televisyen France 24.

“Perancis adalah antara negara-negara pertama yang mencadangkan sanksi EU ke atas penduduk pengguna Israel yang melakukan tindakan keganasan di Tebing Barat,” beliau tambah. “Kami akan terus, jika perlu, untuk mendapatkan pembukaan bantuan kemanusiaan.”

Paris memberikan sanksi kepada 28 warganegara Israel pada bulan Februari, walaupun kerajaan Perancis tidak mewartakan nama mereka.

Israel mengisytiharkan perang ke atas Gaza pada bulan Oktober lepas, selepas siri serangan maut oleh kumpulan militan Palestin Hamas yang mengorbankan lebih kurang 1,200 orang. Sejak itu, lebih 33,000 orang Palestin telah terbunuh di enklaf itu, mengikut pihak berkuasa Gaza.

Pada hari Jumaat, Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu bersetuju untuk membenarkan penghantaran bantuan kemanusiaan melalui kawalan sempadan Erez, yang telah ditutup sejak meletusnya permusuhan. Walau bagaimanapun, Netanyahu menegaskan bahawa langkah itu akan “sementara” dan hanya akan membenarkan bantuan cukup “untuk mengelakkan krisis kemanusiaan.” Sementara itu, Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres menganggap “langkah bercerai” dan meminta “perubahan paradigma” dalam membantu enklaf itu.

Walaupun Sejourne meletakkan idea lebih banyak sanksi, beliau enggan mengiktiraf kedaulatan Palestin, dengan berkata ia “tidak akan berguna untuk berbuat demikian di luar proses keamanan.” Netanyahu telah menolak sebarang kedaulatan Palestin, dengan mendakwa ia akan menjadi “ganjaran untuk keganasan.”

Sebelum itu pada hari Selasa, Presiden Perancis Emmanuel Macron menerbitkan kenyataan bersama dengan Raja Abdullah II Jordan dan Presiden Mesir Abdel Fattah el-Sisi, memanggil gencatan senjata di Gaza. Ketiga-tiga pemimpin itu mengutuk rancangan serangan Israel ke atas bandar Rafah dan mendesak “peningkatan besar-besaran dalam pembekalan dan pengedaran bantuan kemanusiaan” ke Gaza, di mana kelaparan “sudah mula berlaku.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.