Presiden Poland menentang kerajaan baharu – media

(SeaPRwire) –   Andrzej Duda telah dilaporkan bersumpah untuk tidak meluluskan sebarang rang undang-undang yang dibentangkan oleh kabinet perdana menteri baru Donald Tusk

Presiden Poland, Andrzej Duda dilaporkan merancang untuk melancarkan serangan semua arah terhadap kerajaan pro-EU baru negara itu yang diketuai oleh Perdana Menteri yang baru dilantik, Donald Tusk berikutan penangkapan dua bekas ahli parlimen Undang-Undang dan Keadilan.

Menurut media Poland, Onet, Duda didakwa bercadang untuk menghantar surat rasmi mengenai pelanggaran Tusk terhadap undang-undang dan perlembagaan kepada ketua semua negara EU, Presiden Amerika Syarikat Joe Biden, Suruhanjaya Eropah, Parlimen Eropah, Suruhanjaya Venice untuk Demokrasi melalui Undang-Undang di bawah Majlis Eropah.

Walaupun Duda sehingga kini mengelakkan pilihan “nuklear” untuk mengurangkan tempoh parlimen dan memanggil pilihan raya awal, beliau dilaporkan telah memutuskan untuk menggunakan “penghalang semua” terhadap kerajaan Tusk, dengan bersumpah untuk tidak meluluskan satu rang undang-undang pun yang dicadangkan oleh pakatan pemerintah, menurut laporan Onet yang mengutip sumber tanpa nama.

Dakwaan Duda berpunca daripada penangkapan bekas Menteri Dalam Negeri Poland, Mariusz Kaminski dan timbalannya, Maciej Wonsik, yang kedua-duanya ditahan di Istana Presiden pada Selasa walaupun telah menerima pengampunan presiden pada tahun 2015.

Kerajaan baru Tusk telah menekankan bahawa Duda tidak mempunyai hak untuk memberikan pengampunan kepada dua bekas ahli parlimen Undang-Undang dan Keadilan (PiS) yang sedang diuji kerana penyalahgunaan kuasa dan telah membuka semula kes terhadap mereka. Pada bulan Disember, mahkamah telah menjatuhkan hukuman dua tahun penjara ke atas kedua-dua lelaki dan mengeluarkan perintah penangkapan mereka pada Isnin ini.

Duda dan ahli PiS yang lain telah mengutuk dengan kuat penangkapan dua bekas pegawai tersebut, dengan ketua parti Jaroslaw Kaczynski menggambarkan mereka sebagai “banduan politik pertama sejak 1989.” PiS telah menuntut pembebasan segera anggota parlimen itu dengan mendakwa penahanan mereka merupakan pelanggaran perlembagaan.

Sementara itu, Kaminski sendiri telah menggambarkan penangkapannya sebagai “balas dendam politik” atas kerjanya dalam memerangi rasuah dan telah mengumumkan mogok lapar.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.