Presiden Palestin Lantik Kerajaan Baharu

(SeaPRwire) –   Amerika Syarikat mahu Pihak Berkuasa Palestin yang diperbaharui untuk mentadbir Gaza, tetapi Israel telah menolak rancangan itu

Presiden Pihak Berkuasa Palestin Mahmoud Abbas mengumumkan pembentukan kerajaan baru pada Khamis, dengan perdana menterinya menyatakan bahawa beliau bercadang agar Pihak Berkuasa Palestin mengambil “tanggungjawab untuk Gaza” apabila perang Israel-Hamas berakhir.

Abbas, yang telah memimpin Pihak Berkuasa Palestin sejak 2005, mendedahkan kabinetnya dalam perintah presiden. Beliau melantik penasihatnya yang dahulu, Mohammed Mustafa, untuk berkhidmat sebagai perdana menteri, dan mendedahkan bahawa kabinet itu akan termasuk tiga wanita dan enam pegawai dari Gaza.

Mustafa, seorang ahli ekonomi yang dididik di Amerika Syarikat, menggantikan Mohammad Shtayyeh, yang meletak jawatan bersama-sama dengan seluruh kabinetnya bulan lepas. Shtayyeh berkata beliau meletak jawatan kerana “perkembangan politik, keselamatan, dan ekonomi berkaitan dengan serangan terhadap rakyat Palestin di Jalur Gaza, dan eskalasi tanpa sebelumnya” terhadap wilayah Pihak Berkuasa Palestin di Tebing Barat.

Mustafa telah berkata bahawa “keutamaan kebangsaan teratas”nya akan mengakhiri perang di Gaza, sebelum “merumuskan visi untuk menyatukan semula institusi, termasuk mengambil tanggungjawab untuk Gaza,” AFP telah melaporkan.

Berpusat di bandar Ramallah, Pihak Berkuasa Palestin melaksanakan kawalan awam ke atas kira-kira 40% Tebing Barat, manakala baki wilayah itu berada di bawah kawalan tentera dan awam penuh Israel. Pihak Berkuasa Palestin terdiri terutamanya daripada parti-parti politik di bawah payung Pertubuhan Pembebasan Palestin, dan dikuasai oleh faksi Fatah Abbas.

Gaza, bagaimanapun, telah berada di bawah kawalan Hamas sejak 2007, apabila kumpulan militan itu memenangi pertelingkahan bersenjata ringkas dan berdarah dengan Fatah. Hamas menganggap Pihak Berkuasa Palestin sebagai tidak sah kerana pengiktirafannya dan perundingannya dengan Israel.

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden telah mengatakan bahawa Gaza selepas perang harus ditadbir oleh “Pihak Berkuasa Palestin yang diperbaharui.” Selepas bertemu dengan Abbas pada Januari, Setiausaha Negara Amerika Syarikat Antony Blinken memberitahu wartawan bahawa Washington mahu Pihak Berkuasa Palestin yang diperbaharui untuk “secara berkesan mengambil tanggungjawab untuk Gaza” apabila pertempuran berhenti.

Walau bagaimanapun, Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu telah menolak rancangan itu, dengan menekankan “kawalan keselamatan penuh Israel” ke atas enklaf itu untuk masa depan yang boleh dilihat. Selanjutnya, Pihak Berkuasa Palestin mempunyai sokongan popular yang sedikit di kalangan rakyat Palestin kerana keengganan Abbas untuk mengadakan pilihan raya, kesediaannya untuk membenarkan tentera Israel beroperasi sesuka hati di Tebing Barat, dan kegagalannya untuk menghentikan penyebaran tanah haram Israel yang tidak sah di wilayah itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.