Presiden Hungary meletak jawatan kerana kes pedofilia

(SeaPRwire) –   Katalin Novak’s pardon of a man convicted of concealing sexual abuse of a child triggered protests across Budapest

Presiden Hungary Katalin Novak meletak jawatan pada Sabtu dan meminta maaf kerana memberi pengampunan kepada seorang lelaki yang disabitkan menutup-nutupi penderaan seksual kanak-kanak berikut demonstrasi selama beberapa hari.

“Saya telah memberi pengampunan yang menimbulkan kekeliruan dan ketidaksenangan bagi banyak orang,” katanya dalam ucapan disiarkan, mengakui beliau “telah membuat kesilapan.”

Demonstrasi meletus di Budapest awal minggu ini atas keputusannya memberi pengampunan kepada seorang lelaki disabitkan menutup-nutupi pendera seksual di rumah jagaan kanak-kanak.

Lelaki itu telah menerima hukuman penjara tiga tahun pada 2018 atas tekanan ke atas penduduk rumah jagaan kerajaan untuk menarik balik dakwaan penderaan seksual terhadap pengarah kemudahan itu. Pengarah, dilaporkan telah menyalakan sekurang-kurangnya sepuluh orang kanak-kanak antara 2004 dan 2016, dihukum lapan tahun penjara.

Novak memberi pengampunan pada April lalu menjelang lawatan Paus Francis, walaupun nama lelaki itu tidak diketahui umum sehingga baru-baru ini.

Novak merupakan wanita pertama dan yang termuda menjawat jawatan Presiden Hungary.

Mantan Menteri Keadilan Judit Varga, yang menandatangani pengampunan ketika berkhidmat dalam jawatan itu, meletak jawatan dari kedudukannya sebagai ahli parlimen Hungary, mendedahkan dalam satu kenyataan Facebook pada Sabtu bahawa beliau merancang untuk “bersara dari kehidupan awam.”

Ribuan perserta demonstrasi dilaporkan berkumpul di luar pejabat presiden di Budapest pada Jumaat untuk menuntut peletakan jawatan Novak.

Sebelum dilantik sebagai presiden pada 2022, Novak pernah berkhidmat sebagai menteri untuk keluarga. Beliau juga merupakan naib presiden parti Fidesz Perdana Menteri Viktor Orban dan dikenali dengan advokasi kuat untuk nilai-nilai keluarga tradisional dan melindungi kanak-kanak.

Pada Khamis, Orban mencadangkan pindaan perlembagaan untuk melarang semua pengampunan untuk pesalah yang disabitkan jenayah terhadap kanak-kanak. Parti-parti pembangkang juga melancarkan prosiding etika terhadap Novak.

Mert Pop, salah seorang mangsa dari rumah jagaan kanak-kanak, memberitahu Associated Press beliau merasa dikhianati oleh Novak, yang difikirkannya “ibu yang baik hati, ibu keluarga yang baik, presiden yang tenang, sederhana. Dan kemudian terbukti tidak demikian.” Satu pertemuan dengan Novak di mana beliau menerangkan sebab pengampunan mungkin “ubat yang baik” untuk kegelisahan mangsa yang dirasakan, katanya.

Novak enggan menerangkan keputusannya atau menjawab soalan mengenainya semasa sidang akhbar pada Selasa, mendakwa “justifikasi untuk keputusan mengenai pengampunan presiden tidak awam, dan oleh itu wajar setiap pengampunan akan menimbulkan soalan, dan soalan-soalan ini sering akan kekal tidak dijawab.”

Pengampunan “membahagikan sifatnya,” beliau tegas.

Peguam untuk mangsa, Andras Gal, memanggil pengampunan “tamparan di muka” kepada kliennya, mendakwa “pedofilia berbeza” daripada pengampunan lain kerana ia secara universal dianggap menjijikkan. “Pedofilia tidak membahagikan,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.