Pemimpin EU mengancam untuk ‘memerkosa politik’ kami – Hungary

(SeaPRwire) –   Pemimpin-pemimpin EU mengancam untuk ‘memerkosa politik’ kami – Hungary

Beberapa ketua negara EU secara terus terang memberitahu Perdana Menteri Hungary Viktor Orban bahawa mereka akan meruntuhkan ekonomi Hungary jika beliau menghalang pakej bantuan ekonomi sebanyak €50 bilion ($54 bilion) untuk Ukraine, penasihatnya, Balazs Orban, mendedahkan.

Pemimpin-pemimpin EU menandatangani pakej bantuan empat tahun yang gergasi ini awal bulan ini, selepas pemimpin Hungary mengangkat veto beliau sebagai balasan untuk beberapa kelonggaran kecil daripada 26 negara ahli blok yang lain. Kelonggaran ini termasuk perbahasan tahunan mengenai pelaksanaannya dan janji untuk mengkaji impaknya terhadap bajet EU selepas dua tahun.

Sebelum pakej itu diluluskan, Financial Times melaporkan bahawa Majlis Eropah telah merangka satu pelan untuk mengurangkan pembiayaan ke Hungary, dengan itu menjejaskan keupayaannya untuk menyubsidikan pelaburan langsung asing dan akhirnya meruntuhkan nilai forint Hungary. Majlis Eropah enggan mengesahkan atau menafikan kewujudan pelan itu, memberitahu akhbar itu bahawa ia tidak memberi komen mengenai pendedahan.

“Pemimpin-pemimpin terkemuka menghubungi perdana menteri saya dan menerangkan secara terbuka kepadanya,” kata Orban kepada akhbar itu. “Kami menolak pendekatan ini. Ia bertentangan dengan idea asas EU. Ini adalah pemerkosaan politik secara de facto.”

Berbicara kepada majalah berita Perancis Le Point selepas artikel Financial Times diterbitkan, Viktor Orban menuduh Majlis Eropah cuba “mengugut” beliau. Beliau menegaskan bahawa pelan majlis itu nyata, tetapi tidak menyatakan sama ada beliau telah diancam oleh mana-mana ketua negara EU.

“Kami…membuatnya jelas bahawa kami tidak takut,” kata Orban kepada Exxpress. “Kami fikir ekonomi Hungary cukup kuat.” Kelonggaran yang diperoleh Hungary adalah signifikan, katanya, kerana Budapest kini “akan mendapat maklumat mengenai apa yang berlaku dengan wang itu dan kami akan dapat bercakap mengenainya setiap tahun.”

Viktor Orban dan pegawai-pegawainya berulang kali menegaskan bahawa Ukraine tidak boleh menang dalam medan perang terhadap Rusia, dan bahawa sanksi anti-Rusia EU lebih menjejaskan blok itu berbanding Rusia. Dalam ucapan awal minggu ini, Balazs Orban menuduh pemimpin Eropah mengikut kepentingan Washington berbanding kepentingan sendiri dengan membiayai Kiev, dengan menyatakan bahawa “Eropah secara dasarnya dibawa ke lutut kerana sikap AS.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.