Presiden Biden Akan Menandatangani Perintah Eksekutif tentang Langkah-langkah Keselamatan AI

WASHINGTON – Presiden Joe Biden pada Isnin akan menandatangani perintah eksekutif meluas untuk memandu pembangunan kecerdasan buatan – memerlukan industri untuk membangunkan piawaian keselamatan dan keselamatan, memperkenalkan perlindungan pengguna baru dan memberi agensi persekutuan senarai kerja yang luas untuk menyelia teknologi yang maju dengan pantas.

Perintah itu mencerminkan usaha kerajaan untuk membentuk bagaimana AI berkembang dengan cara yang boleh memaksimakan kemungkinannya dan mengandungi bahayanya. AI telah menjadi sumber minat peribadi mendalam untuk Biden, dengan keupayaannya untuk mempengaruhi ekonomi dan keselamatan negara.

Ketua Staf Rumah Putih Jeff Zients mengingatkan Biden memberi arahan kepada stafnya untuk bergerak dengan kecemasan mengenai isu itu, setelah mempertimbangkan teknologi itu sebagai keutamaan utama.

“Kita tidak boleh bergerak pada kadar kerajaan biasa,” kata Zients Presiden Demokrat itu memberitahunya. “Kita perlu bergerak secepat, jika tidak lebih cepat daripada teknologi itu sendiri.”

Dalam pandangan Biden, kerajaan terlambat menangani risiko media sosial dan kini remaja AS berjuang dengan isu kesihatan mental yang berkaitan. AI mempunyai keupayaan positif untuk mempercepatkan penyelidikan kanser, memodelkan impak perubahan iklim, meningkatkan output ekonomi dan memperbaiki perkhidmatan kerajaan di kalangan manfaat lain. Tetapi ia juga boleh memutarbalikkan konsep asas kebenaran dengan imej palsu, memperdalam ketidaksetaraan rasial dan sosial dan menyediakan alat untuk penipu dan penjenayah.

Perintah itu membina komitmen sukarela yang telah dibuat sebelumnya oleh syarikat teknologi. Ia adalah sebahagian daripada strategi yang lebih luas yang menurut pegawai pentadbiran juga termasuk undang-undang Kongres dan diplomasi antarabangsa, tanda gangguan yang sudah disebabkan oleh pengenalan alat AI baru seperti ChatGPT yang boleh menjana teks, imej dan bunyi baru.

Menggunakan Akta Penghasilan Pertahanan, perintah itu akan memerlukan pembangun AI terkemuka berkongsi keputusan ujian keselamatan dan maklumat lain dengan kerajaan. Institut Piawaian dan Teknologi Kebangsaan akan mewujudkan piawaian untuk memastikan alat AI selamat dan selamat sebelum dikeluarkan kepada awam.

Jabatan Perdagangan akan mengeluarkan panduan untuk melabel dan memeterai kandungan yang dijana oleh AI untuk membantu membezakan antara interaksi autentik dan yang dijana perisian. Perintah itu juga menyentuh perkara privasi, hak asasi manusia, perlindungan pengguna, penyelidikan saintifik dan hak pekerja.

Seorang pegawai pentadbiran yang mempra-lihat perintah itu pada panggilan Ahad dengan wartawan menyatakan senarai kerja dalam perintah itu akan dilaksanakan dan diselesaikan dalam tempoh 90 hari hingga 365 hari, dengan item keselamatan dan keselamatan menghadapi tarikh akhir terawal.

Biden sangat ingin tahu tentang teknologi dalam bulan perjumpaan yang membawa kepada draf perintah itu. Majlis dasar sainsnya memberi tumpuan kepada AI dalam dua mesyuarat dan Kabinetnya membincangkannya dalam dua mesyuarat. Presiden itu juga menekan eksekutif teknologi dan penyokong masyarakat sivil tentang keupayaan teknologi itu dalam beberapa perjumpaan.

“Dia terkesan dan bimbang seperti sesiapa sahaja,” timbalan ketua staf Rumah Putih Bruce Reed berkata dalam temu bual. “Dia melihat imej AI palsu dirinya, anjingnya. Dia melihat bagaimana ia boleh membuat puisi buruk. Dan dia telah melihat dan mendengar teknologi menakjubkan dan menakutkan peniruan suara, yang boleh mengambil tiga saat suaramu dan menukarkannya kepada perbualan palsu yang lengkap.”

Kemungkinan imej dan bunyi palsu membawa presiden memberi keutamaan kepada pelabelan dan meterai apa-apa yang dihasilkan oleh AI. Biden juga mahu menghalang risiko orang tua Amerika menerima panggilan telefon dari seseorang yang kedengaran seperti orang kasihan, hanya untuk ditipu oleh alat AI.

Dengan Kongres masih dalam peringkat awal membincangkan langkah keselamatan AI, perintah Biden menetapkan perspektif AS sebagai negara-negara di seluruh dunia bersaing untuk menubuhkan panduan mereka sendiri.

Selepas lebih daripada dua tahun perbincangan, Kesatuan Eropah sedang memberi sentuhan akhir kepada satu set pengaturan menyeluruh yang menyasarkan aplikasi paling berisiko untuk teknologi itu. China, saingan AI utama kepada AS, juga telah menetapkan beberapa peraturan.

Perdana Menteri UK Rishi Sunak juga berharap untuk memainkan peranan menonjol untuk Britain sebagai hab keselamatan AI di puncak minggu ini yang Naib Presiden Kamala Harris merancang untuk hadir. Dan pada Isnin, pegawai dari Negara-Negara Tujuh utama perindustrian bersetuju kepada satu set prinsip keselamatan AI dan kod tingkah laku sukarela untuk pembangun AI.

AS, terutamanya Pantai Baratnya, adalah rumah kepada banyak pembangun AI terkemuka seperti syarikat teknologi Google, Meta dan Microsoft dan syarikat permulaan tertumpu AI seperti OpenAI, pembuat ChatGPT. Rumah Putih memanfaatkan berat industri itu awal tahun ini apabila ia menjamin komitmen daripada syarikat-syarikat itu untuk melaksanakan mekanisme keselamatan ketika membina model AI baru.

Tetapi Rumah Putih juga menghadapi tekanan ketara daripada sekutu Demokrat, termasuk kumpulan buruh dan hak asasi manusia, untuk memastikan polisi mereka memantulkan kebimbangan tentang kesan dunia sebenar alat algoritma.