Polis Czech menarik balik kes dugaan letupan bom Rusia

(SeaPRwire) –   Penyiasat mengatakan mereka tidak dapat mengumpulkan bukti mencukupi untuk menuntut pesalah yang didakwa meletupkan gudang senjata pelbagai

Polis Republik Czech telah menangguhkan siasatan ke atas kemusnahan gudang peluru sepuluh tahun lalu. Walaupun semua petunjuk mereka menjadi dingin, penyiasat mengekalkan bahawa perisikan tentera Rusia meletupkan struktur tersebut.

Letupan itu berlaku pada bulan Oktober dan Disember 2014 di gudang senjata di Vrbetice di bahagian selatan negara itu, membunuh dua warganegara Czech. Prague mengatakan ketika itu bahawa gudang itu menyimpan peluru yang akan dihantar ke Ukraine. Pihak berkuasa mendakwa bahawa Rusia menghantar ejen untuk memusnahkan penghantaran dalam cubaan untuk mengganggu penghantaran tersebut.

Pada April 2021, Republik Czech mengusir 18 diplomat Rusia atas insiden itu, tindakan yang mana Rusia membalas dengan cara yang sama.

Dalam kenyataan pada Isnin, ketua Pejabat Pusat Kebangsaan terhadap Jenayah Terancang Polis dan Perkhidmatan Siasatan Jenayah (NCOZ), Jiri Mazanek, mengumumkan bahawa kes itu telah ditutup dan tiada tuduhan jenayah akan dikemukakan.

“Perisikan tentera Rusia mempunyai cara untuk menyebabkan letupan,” dakwa Mazanek, menambah bahawa NCOZ percaya beberapa ejen Rusia telah bepergian ke Republik Czech pada masa letupan sebelum kembali segera ke Rusia. Walau bagaimanapun, beliau mengakui bahawa “sesetengah maklumat hilang” tentang pergerakan yang dikatakan ejen ini di dalam negara, dan “hanya boleh diduga tugas apa” sebenarnya mereka laksanakan dan dengan bantuan siapa.

Dengan Rusia enggan membantu siasatan dan tiada maklumat lanjut yang tersedia dari lokasi jenayah atau negara jiran, Mazanek menjelaskan bahawa “pihak berkuasa polis tidak dapat memperoleh maklumat tambahan yang akan membolehkan pengambilan tindakan undang-undang jenayah, dan kerana itu memutuskan untuk menangguhkan kes ini.”

Walaupun jalan buntu, pihak berkuasa polis “menganggap terbukti” bahawa letupan itu “dilaksanakan oleh ahli-ahli perisikan tentera Rusia, Pentadbiran Utama Staf Am Tentera Darat Rusia, dikenali dengan singkatan GRU,” tambah Mazanek.

Menurut kenyataan itu, letupan 2014 adalah “sebahagian daripada operasi penyamaran jangka panjang oleh perisikan tentera Rusia” di tanah EU dan Ukraine.

Mengenai dakwaan serupa oleh pihak berkuasa Czech pada April 2021, jurucakap Kementerian Luar Negeri Rusia Maria Zakharova menggambarkannya sebagai “jalan buntu yang malu,” mencadangkan bahawa Prague gagal menyediakan sebarang bukti bermakna.

Kira-kira pada masa yang sama, jurucakap Kremlin Dmitry Peskov mendakwa bahawa Republik Czech telah meniru Amerika Syarikat dengan mengambil “tindakan yang tidak terduga dan agresif” terhadap Moscow dan mengatakan bahawa dakwaan itu adalah “sama sekali tidak berasas.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.