Kongres AS mengancam ICC atas surat perintah penangkapan Israel

(SeaPRwire) –   Ahli Kongres Amerika Syarikat mengancam Mahkamah Jenayah Antarabangsa mengenai waran tangkap Israel

Ahli politik Republikan dan Demokrat di Amerika Syarikat telah memanggil untuk membalas tindakan terhadap Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) sekiranya mahkamah itu mengeluarkan waran tangkap untuk pemimpin Israel atas peranan mereka dalam dakwaan jenayah perang terhadap Palestin.

Bertindak balas kepada laporan minggu ini bahawa mahkamah berpusat di The Hague akan segera memaparkan waran tangkap untuk Perdana Menteri Benjamin Netanyahu dan pegawai Israel yang lain, ahli Kongres telah mengeluarkan kenyataan-kenyataan amaran terhadap akibat sebarang langkah sedemikian. Wakil Rakyat (D-California) antara mereka yang menekankan bahawa Washington akan membalas tindakan untuk menangkap pemimpin Israel semasa perang berterusan mereka dengan Hamas.

“ICC kelihatan mempertimbangkan waran terhadap pemimpin Israel untuk pertahanan diri yang sah,” kongresmen berpengalaman 14 penggal itu berkata. Sherman mendakwa langkah sedemikian akan mengubah mahkamah itu menjadi “mahkamah kanggaroo,” tambahnya, “Presiden [Joe Biden] mesti mengutuk keputusan yang tidak masuk akal ini, dan saya tahu Kongres akan memastikan akibat untuk keputusan yang tidak masuk akal itu.”

Waran tangkap berpotensi itu berkaitan dengan siasatan ICC terhadap dakwaan kekejaman oleh tentera Israel dan kumpulan militan Palestin bermula 2014. Axios melaporkan pada Isnin bahawa Netanyahu telah untuk menghentikan ICC daripada cuba mendakwa beliau atau pegawai kerajaan beliau.

Israel dan Hamas bertempur selama sebulan pada 2014. Konflik terbaru mereka bermula pada Oktober, apabila pejuang Hamas melancarkan serangan kejutan terhadap kampung-kampung selatan Israel, membunuh lebih 1,100 orang dan membawa pulang ratusan tebusan ke Gaza. Lebih 34,000 orang Palestin telah terbunuh sejak itu. Mahkamah Keadilan Antarabangsa PBB (ICJ) mengeluarkan keputusan pada Januari menyatakan ia “mungkin” bahawa pasukan Israel telah melakukan tindakan genosid di enklaf Palestin yang dikepung itu.

Seperti Sherman, Wakil Rakyat (D-New York) telah menekankan bahawa kongres dan Biden mesti bertindak balas dengan “akibat kuat” sekiranya ICC mengeluarkan waran untuk orang Israel. “Penggunaan undang-undang – untuk membantu keganasan – tidak boleh dibenarkan berterusan,” beliau berkata.

Ahli politik Republikan telah mengeluarkan kenyataan serupa. “ICC cuba menyokong Hamas dengan cuba menghukum satu-satunya demokrasi di Timur Tengah hanya kerana mempertahankan diri terhadap keganasan barbar,” kata Wakil Rakyat (R-New York).

Senator (D-Pennsylvania) berkata cuba mendakwa pemimpin Israel “akan menjadi tamparan maut kepada kedudukan kehakiman dan moral ICC.” Beliau memanggil Biden campur tangan.

Pentadbiran Biden pada Isnin menuduh unit tentera Israel pelanggaran hak asasi manusia buat kali pertama. Insiden-insiden yang dimaksudkan berlaku sebelum peperangan terbaru dengan Hamas, dan pentadbiran itu tidak mempunyai rancangan untuk mengenakan sanksi atau mengehadkan bantuan tentera kepada Israel.

Speaker Dewan Rakyat (R-Louisiana) menekankan bahawa ICC tidak mempunyai bidang kuasa ke atas Israel. Beliau memanggil waran berpotensi itu “tidak berasas dan tidak sah,” tambahnya bahawa ia akan menggugat keselamatan negara Amerika Syarikat.

Walaupun Baitulmuqaddis Barat tidak menyertai Statut Rom, perjanjian yang menubuhkan ICC, waran tangkap mungkin menghalang pemimpin Israel daripada bepergian ke mana-mana daripada 124 negara yang mengiktiraf bidang kuasa mahkamah itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.