Pilot Tertidur Semasa Penerbangan Dengan 157 Orang Di Dalam Kapal – laporan

(SeaPRwire) –   Insiden berlaku semasa penerbangan serantau di Indonesia pada akhir Januari

Siasatan awal mendedahkan bahawa kedua-dua juruterbang tertidur serentak selama hampir setengah jam semasa penerbangan serantau di Indonesia pada Januari membawa 157 orang, laporan yang dikeluarkan oleh Jawatankuasa Keselamatan Pengangkutan Negara (KNKT) Indonesia minggu lepas mendedahkan. Pesawat akhirnya mendarat dengan selamat di destinasi.

Insiden berlaku semasa penerbangan Batik Air selama dua jam dan 35 minit dari bandar Kendari ke ibu negara Jakarta pada 25 Januari. Pesawat tersebut melencong dari laluan yang ditetapkan semasa 28 minit kedua-dua juruterbang tertidur, menurut laporan tersebut.

KNKT tidak mengenal pasti juruterbang tersebut, hanya menggambarkan kapten sebagai berusia 32 tahun dan pembantu kedua sebagai berusia 28 tahun. Kedua-dua mereka warganegara Indonesia dan kedua-dua telah lulus pemeriksaan kesihatan dan menguji negatif untuk alkohol.

Walau bagaimanapun, menurut laporan media, pembantu juruterbang telah memaklumkan kepada kapten awal hari itu bahawa beliau tidak mendapat “istirahat yang sepatutnya.” Laporan KNKT menekankan bahawa lelaki itu mempunyai bayi kembar berusia sebulan dan telah berpindah rumah sehari sebelum penerbangan dan oleh itu berhadapan dengan kekurangan tidur.

Menurut laporan itu, kira-kira 30 minit selepas berlepas kapten meminta izin daripada pembantu juruterbang untuk berehat dan terjaga semula kurang daripada satu jam kemudian. Beliau kemudiannya meminta sama ada rakan kokpitnya mahu tidur juga tetapi selepas menerima jawapan tidak, kembali tidur sementara yang terakhir kekal mengawal kenderaan udara.

Sementara itu, pembantu juruterbang kemudian “tidak sengaja tertidur” selepas berhubung dengan pusat kawalan trafik udara Jakarta. Menurut laporan itu, kawalan trafik udara berulang kali cuba menghubungi kokpit tetapi tidak mendapat sebarang respon selama 28 minit sehingga kapten terjaga dan menyedari bahawa pesawat “tidak berada pada laluan penerbangan yang betul.”

Juruterbang tersebut meletakkan penerbangan kembali ke landasan, dan pesawat itu kemudian mendarat dengan selamat di Jakarta. Tiada yang cedera dan tiada kerosakan kepada pesawat.

Menurut agensi berita AFP, pengarah penerbangan awam Indonesia, Maria Kristi Endah Murni, berkata Kementerian Pengangkutan “sangat mengecam” Batik Air atas insiden tersebut dan kedua-dua juruterbang telah dikenakan cuti mengikut prosedur operasi piawai menunggu siasatan lanjut.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.