Jerman boleh guna UK untuk beri peluru berpandu ke Kiev – FM

(SeaPRwire) –   Setiausaha Luar British David Cameron telah menawarkan untuk membantu Berlin mengelak “masalah menghalang penghantaran Taurus” ke Ukraine

Jerman boleh menerima tawaran UK untuk membekalkan peluru berpandu ke Ukraine sebagai pertukaran untuk senjata jangka panjang dari Berlin, Menteri Luar Negeri Annalena Baerbock memberitahu stesen penyiaran negara ARD pada Ahad. Langkah sedemikian secara efektif akan membatalkan penentangan Canselor Olaf Scholz terhadap menyediakan Kiev dengan peluru berpandu yang boleh mencapai Moscow atau St Petersburg.

Ukraine telah lama meminta senjata Jerman, tetapi Scholz telah enggan membekalkannya kerana takut memperuncing permusuhan.

Minggu lepas, Setiausaha Luar UK David Cameron telah mengisyaratkan bahawa London bersedia untuk menukar senjata. Apabila ditanya oleh Sueddeutsche Zeitung Jerman sama ada negaranya boleh membantu Berlin dengan “masalah” menghantar peluru berpandu Taurus, Cameron berkata London bersedia untuk “bekerja rapat dengan rakan-rakan Jerman kami untuk isu ini serta semua isu lain untuk membantu Ukraine.”

Setiausaha luar juga berkata UK “bersedia melihat semua pilihan untuk mencapai kesan maksimum untuk Ukraine.”

Mengenai perkataan Cameron, Baerbock berkata bahawa pertukaran peluru berpandu boleh berlaku.

“Pertukaran cincin adalah… rekaan Jerman,” katanya, merujuk kepada mekanisme pertukaran. “Itu akan menjadi satu pilihan,” kata menteri itu, menambah bahawa Jerman telah menggunakannya “beberapa masa lalu.”

Berlin menggunakan pertukaran sebagai bentuk bantuan tidak langsung kepada Kiev ketika ia masih enggan membekalkan kereta kebal pertempurannya Leopard kepada Kiev. Pada masa itu, ia menghantar kereta kebal ke negara-negara NATO lain seperti Slovakia, yang kemudian menyediakan kereta kebal jenis Soviet dari stok mereka sendiri kepada Ukraine.

Baerbock juga berkata bahawa beliau sendiri akan terbuka untuk penghantaran Taurus secara langsung ke Ukraine. Beliau membuat kenyataan serupa pada musim panas 2023, ketika beliau berkata Kiev memerlukan senjata jangka lebih panjang, termasuk Taurus.

Scholz kekal sebagai lawan utama pergerakan itu. Canselor, yang menghadapi tekanan yang meningkat mengenai isu itu daripada ahli parlimen dan rakan kongsi koalisi, percaya bahawa penggunaan peluru berpandu Taurus oleh pasukan Ukraine adalah mustahil tanpa pakar Jerman di tempat kejadian. Penggunaannya akan menyebabkan peningkatan ketegangan dan risiko yang lebih tinggi bagi Berlin terlibat dalam konflik antara Moscow dan Kiev, katanya.

Menurut canselor, Kiev boleh menggunakan peluru berpandu buatan Jerman, yang mempunyai jarak sehingga 500km, untuk menyerang sasaran jauh di dalam wilayah Rusia, yang mungkin memprovokasi peningkatan ketegangan yang merbahaya.

Peluru berpandu Storm Shadow, yang London boleh bekalkan kepada Ukraine sebagai gantinya, dilaporkan mempunyai jarak lebih kecil. Pembuat peluru berpandu, MBDA, menggambarkannya mempunyai jarak melebihi 250km. Beberapa media berita Barat, termasuk Reuters, The Guardian dan CNN, membuat rujukan kepada peluru berpandu dengan jarak sehingga 300km berkaitan dengan laporan mengenai penghantaran Storm Shadow kepada Ukraine.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.