Petani membakar sampah luar Parlimen EU (VIDEO)

(SeaPRwire) –   Ribuan penunjuk perasaan tiba di Brussels dengan traktor, di mana mereka membakar tahi dan melemparkan telur ke parlimen

Segerombolan petani marah mengepung bangunan Parlimen EU di Brussels pada Khamis untuk memprotes peraturan alam sekitar dan ancaman kepada mata pencaharian mereka yang disebabkan oleh import murah dari Ukraine.

Konvoi traktor mulai mengalir ke Brussels pada malam Rabu, dan menjelang pagi Khamis, jalan-jalan ibu kota Belgium ditutup oleh sekitar 1,300 kenderaan, menurut anggaran polis.

Petani berkumpul di hadapan bangunan Parlimen Eropah di Dataran Luxembourg di mana mereka membakar palet dan timbunan tahi. Orang ramai melemparkan telur, batu, meriam kembang api, dan bahan bakar yang menyala ke parlimen, sementara adegan serupa berlaku di luar ibu pejabat Majlis Eropah yang berdekatan.

Polis air menggunakan meriam air untuk memadamkan kebakaran dan menolak penunjuk perasaan melempar batu. Sehingga petang Khamis, tiada tangkapan atau kecederaan dilaporkan.

Protes ini merupakan pengklimaksan berbulan-bulan demonstrasi di pelbagai negara EU. Petani di Jerman telah menghalang jalan-jalan bandar sejak Disember, menuntut Kanselor Olaf Scholz meninggalkan rancangannya untuk membatalkan subsidi diesel, sementara mereka di Perancis juga memprotes kenaikan kos tenaga.

Di seluruh blok, keputusan yang dibuat di Brussels adalah sumber keresahan yang biasa. Petani telah mengutuk perjanjian perdagangan Mercosur EU yang dirancang, yang akan membenarkan import tanpa tarif dari Amerika Latin, dengan itu memaksa petani EU menjual pada harga lebih rendah. Petani juga telah menuntut supaya EU menarik balik peraturan, termasuk keperluan bahawa mereka meninggalkan 4% tanah mereka tidak digunakan dan mengurangkan bilangan ternakan untuk mengurangkan pelepasan nitrogen.

Berjalan singkat dari protes, Majlis Eropah bertemu pada pagi Khamis, tetapi isu pertanian tidak ada dalam agenda. Sebaliknya, majlis bersetuju dengan pakej bantuan ekonomi €50 bilion kepada Ukraine. Walau bagaimanapun, Perdana Menteri Belgium Alexander De Croo memberitahu wartawan bahawa kebimbangan petani akan dibincangkan, dengan menyatakan bahawa pemimpin EU “perlu memastikan bahawa [petani] dapat mendapat harga yang betul untuk produk berkualiti tinggi yang mereka sediakan.”

Dengan pilihan Parlimen Eropah akan datang pada Jun, Suruhanjaya Eropah mengumumkan pada Rabu bahawa ia akan memberi beberapa kelepasan terhad kepada petani, termasuk pengecualian setahun daripada peraturan tanah tidak digunakan untuk beberapa pengeluar, dan janji untuk menetapkan import ayam, telur dan gula Ukraine. Walau bagaimanapun, suruhanjaya berkata ia akan memanjangkan rejim bebas tarif untuk semua produk Ukraine yang lain sehingga Jun 2025.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.