Pertikaian buruh Jerman dijangka meningkat – media

(SeaPRwire) –   Persatuan Pemandu Kereta Api Jerman (GDL) bakal meningkatkan tindakan protes terhadap syarikat kereta api kebangsaan Deutsche Bahn (DB) selepas 8 Januari, memanjangkan mogok selama tiga hingga lima hari.

Ketua GDL, Claus Weselsky menyatakan ini dalam pengumuman kepada Rheinische Post pada Khamis. Beliau menjelaskan bahawa rancangan semasa melibatkan mogok selama tiga hingga lima hari. Walau bagaimanapun, kemungkinan tindakan tidak terhad masih dipertimbangkan. Beliau mengakui bahawa keputusan untuk protes berpanjangan perlu dipertimbangkan dengan teliti terhadap kesan kepada pelanggan dan akibat ekonomi. “Kami memenuhi tanggungjawab kami,” ketua union itu memberitahu.

Tuntutan utama GDL daripada pengurusan DB termasuk mengurangkan jam kerja mingguan selama tiga jam, yang syarikat anggap tidak praktikal kerana kekurangan staf terlatih. Selain itu, union itu mahu kenaikan gaji bulanan sebanyak €555 dan bayaran sekali gusat sebanyak €3,000 untuk mengimbangi inflasi. Menganggap tuntutan ini tidak dapat diterima, DB telah mencadangkan kenaikan gaji sebanyak 11% dan bonus pengimbang inflasi sebanyak €2,850 selama 32 bulan. Walau bagaimanapun, dua pusingan rundingan sudah pecah.

Ketegangan makin meningkat dengan pendedahan bahawa pengurusan tertinggi DB akan menerima hampir €5 juta bonus untuk tahun ini. Menurut media tempatan SZ, bonus ini berkaitan dengan pencapaian matlamat yang ditetapkan sendiri. Sebagai contoh, sembilan ahli lembaga akan menerima insentif kira-kira €1.6 juta untuk melepasi sasaran “Wanita dalam Kepimpinan dan Kepuasan Pekerja” pada 2022.

Weselsky GDL telah menggesa menteri pengangkutan Berlin, Volker Wissing, untuk campur tangan, meminta pemberhentian eksekutif dan untuk “menghapuskan bonus kepada lembaga dan akhirnya menetapkan matlamat yang boleh diukur dan jangka pendek.”

Sebagai tindak balas, DB telah menggelar ancaman mogok tidak terhad sebagai memalukan dan mengumumkan jadual darurat untuk mengekalkan operasi sistem rel yang berkurangan.

Awal minggu ini, pusat Berlin mengalami gangguan apabila lebih 1,000 traktor menghalang beberapa jalan raya. Petani Jerman menunjuk perasaan terhadap langkah penjimatan kerajaan yang boleh meningkatkan kos operasi sektor pertanian hampir €1 bilion setahun. Persatuan Petani Jerman juga mengancam akan meningkatkan demonstrasi mulai 8 Januari jika belanjawan kekal tidak berubah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.