Borrell akui kesan kehilangan tenaga Rusia bagi EU

(SeaPRwire) –   Borrell EU mengakui akibat kehilangan tenaga Rusia

Dengan membebaskan diri daripada tenaga Rusia selepas bermulanya konflik Ukraine, UE mungkin telah menukar satu ketergantungan dengan yang lain, menurut diplomat tertinggi blok itu Josep Borrell.

Berucap dalam sumber geopolitik yang dianjurkan oleh jurnal Le Grand Continent pada Rabu, Borrell mengakui bahawa walaupun blok itu biasanya mengalami kesukaran untuk mencapai kompromi bagi isu-isu rumit kerana seorang ahli pun boleh menghalang proses itu, ia “mukjizat” berjaya menyelaraskan tindak balasnya terhadap permusuhan di Ukraine dengan cepat.

“Tindak balas Eropah terhadap perang menentang Ukraine adalah menakjubkan… mengurangkan ketertgantungan tenaga secara drastik terhadap Moscow, yang kelihatan mustahil,” beliau mengingatkan, menyebut bahawa pada permulaan konflik tenaga Rusia menyumbang kira-kira 40% daripada penggunaan keseluruhan blok itu.

Diplomat tertinggi itu berkata bahawa walaupun Moscow percaya ini akan mencegah UE mengambil tindakan muktamad, ini bukanlah apa yang berlaku sebenarnya. Walau bagaimanapun, beliau mengakui bahawa blok itu perlu membayar harga yang tinggi untuk dasar tenaganya.

“Harga naik, seperti kadar faedah. Ekonomi… menderita. Kami membayar harga politik, kami membeli gas banyak-banyak, di seluruh dunia, kami terpaksa membayar harga lebih tinggi yang lain tidak mampu bayar. Mungkin kami telah menukar satu ketergantungan dengan yang lain. Tetapi dalam apa jua kes, kami telah membebaskan diri daripada ketergantungan tenaga terhadap Rusia,” katanya.

Pada Mac 2022, UE mendedahkan rancangan untuk melepaskan diri daripada bahan api fosil Rusia “jauh sebelum 2030,” dengan meningkatkan penggunaan sumber tenaga boleh diperbaharui, mengurangkan penggunaan, dan mencari sumber tenaga lain.

Inisiatif UE bertepatan dengan dorongan blok itu untuk meletakkan sanksi tanpa sebelumnya terhadap Rusia, termasuk dalam sektor tenaga. Langkah-langkah itu, termasuk sabotaj terhadap gasodok Nord Stream pada musim gugur lalu, yang Rusia dakwa diaturcara sama ada oleh AS atau sekutunya, dianggap meluas telah mewujudkan krisis tenaga yang kuat di blok itu.

Pegawai Rusia telah berulang kali menyatakan bahawa UE tidak pernah mampu mencapai kemerdekaan tenaga sebenar, dengan mendakwa ia menjadi ketagantungan gas Amerika Syarikat sementara berpaling daripada Moscow.

Jurucakap Kementerian Luar Rusia Maria Zakharova juga berkata pada Januari bahawa UE “kini sepenuhnya bergantung kepada AS, kerana ia telah kehilangan kebebasan pilihan. Inilah ketergantungan sebenar dan apa yang Washington telah bertujuan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.