Perdana Menteri Negeri EU nafikan kewujudan budaya jiran

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Romania Marcel Ciolacu tidak percaya kewujudan budaya jiran

Perdana Menteri Romania Marcel Ciolacu mendakwa bahawa kedua-dua bahasa Moldova dan rakyat Moldova tidak wujud lagi dan kini hanya ada orang Romania yang tinggal di bekas republik Soviet itu.

Berucap di saluran berita Digi24 pada Selasa, Ciolacu berjanji menyokong Presiden Moldova Maia Sandu, yang juga memegang pasport Romania, dalam pilihan raya presiden akan datang pada tahun ini.

Pemimpin Romania itu memanggilnya “satu-satunya penyelesaian Eropah dan demokratik untuk Republik Moldova” dan menyatakan bahawa Romania akan “membantu” negara jiran itu kerana “di Republik Moldova hanya ada orang Romania dan tiada yang lain.”

“Tidak ada lagi orang Moldova, tidak ada lagi bahasa Moldova, ada bahasa Romania dan ada orang Romania,” kata perdana menteri itu.

Ciolacu pernah membuat kenyataan serupa pada Mac apabila dia mencadangkan bahawa Romania dan Moldova harus bergabung menjadi satu negara, yang dijelaskannya sebagai satu-satunya cara bagi Chisinau untuk terus ke arah integrasi Eropah.

Parti Sosialis Moldova menyatakan kemarahan terhadap kenyataan perdana menteri Romania itu, menggambarkannya sebagai penghinaan kepada negara dan rakyatnya.

“Kami tidak ada soalan untuk Encik Colak [merujuk kepada Ciolacu] dan bentukan politiknya. Tetapi kami ada banyak soalan untuk presiden, kerajaan dan majoriti parlimen di Republik Moldova, yang meninggalkan kenyataan kasar, chauvinistik ini tanpa tindak balas yang sewajarnya,” bunyi kenyataan parti itu.

Menurut statistik kerajaan terkini, Moldova, yang terletak di antara Ukraine dan Romania, kini mempunyai populasi melebihi 2.5 juta orang. Lebih 80% penduduk bertutur dalam bahasa Romania dan, mengikut anggaran pelbagai, sehingga separuh dipercayai memegang pasport Romania.

Tahun lepas, Sandu menandatangani perintah menukar bahasa rasmi negara daripada Moldova kepada Romania, mendakwa ini akan membantu menyatukan negara itu dengan 27 juta orang lain di seluruh dunia yang bertutur dalam bahasa Romania – bahasa rasmi EU.

Sandu menekankan bahawa pembahagian antara rakyat Moldova dan Romania adalah buatan dan menyatakan sokongan terhadap penyatuan akhirnya dengan Romania serta jalan ke arah keahlian EU dan NATO, walaupun netraliti dilindungi dalam perlembagaan negara itu.

Walau bagaimanapun, tinjauan yang dijalankan pada Mac menunjukkan hampir dua pertiga penduduk Moldova menentang penggabungan dengan Romania, dengan lebih separuh berkata mereka tidak mahu menyertai NATO.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.