Walaupun Kekhawatiran Harga, Pengguna AS Melihat Impak Positif Cuti Terhadap Kesihatan Mental

(SeaPRwire) –   Majoriti bersedia menggunakan simpanan untuk bercuti walaupun menyedari harga yang meningkat

DÜSSELDORF, JERMAN – 16 Mei 2024 – Platform carian hotel global mengeluarkan wawasan baharu berdasarkan kaji selidik tahunan mereka mengenai perjalanan pengguna, yang mengenal pasti perubahan utama dalam landskap perjalanan pengguna dan kesan percutian terhadap kesihatan mental. Data carian proprietari trivago juga mendedahkan destinasi teratas dan purata harga penginapan hotel untuk musim percutian musim panas akan datang.

Hasil kaji selidik menunjukkan hubungan yang kuat antara perjalanan dan kebajikan dengan 78% pelancong Amerika Syarikat bersetuju bahawa percutian berkala memberi kesan positif terhadap kesihatan mental mereka. Bagi 65% responden, tujuan utama percutian ialah berehat, manakala 39% khususnya bertujuan untuk meningkatkan kebajikan mental secara keseluruhan.

Tambahan pula, 33% pelancong mencari pelarian melalui perjalanan. Hasil ini menggarisbawahi nilai terapi perjalanan, memberikan rehat yang diperlukan daripada tekanan kehidupan seharian dan peluang untuk pemulihan.

Keutamaan: Perancangan Bajet Percutian dan Seni Belanjawan Bijak
Walaupun menerima cabaran kenaikan kos sara hidup, kajian terkini oleh McKinsey’s ConsumerWise Report mengenal pasti perjalanan sebagai kategori mewah yang lebih popular pada suku pertama 2024, di hadapan pakaian dan kecantikan, yang tertinggal pada suku keempat 2023.

Malah, menurut kaji selidik trivago, lebih daripada separuh (54%) pengguna Amerika Syarikat bersedia menggunakan simpanan mereka untuk melancong musim panas ini, berbanding 76% pada 2023. Ini menunjukkan peningkatan kepekaan harga selain 71% yang telah membandingkan harga dengan teliti untuk penginapan percutian untuk mendapatkan penawaran terbaik.

Bagi hampir suku (24%) responden, percutian dianggap perlu, menekankan nilai yang diberikan kepada pengalaman perjalanan. Namun, kos masih menjadi faktor penting dalam membuat keputusan, dengan 68% mempertimbangkan kos dengan teliti apabila memilih penginapan.

Secara nyata, responden berusia 18 hingga 26 tahun muncul sebagai pemimpin dalam menggemari perjalanan, dengan 32% menyatakan kemungkinan kuat dan 45% menunjukkan kecenderungan sederhana untuk menggunakan simpanan mereka.

Pengguna bersedia mengutamakan simpanan mereka dengan mengelakkan pembelian bukan perlu demi berpergian dengan 45% bersedia melepaskan pakaian baru selama enam bulan dan 33% bersedia melepaskan secawan kopi harian di luar rumah selama setahun.

Bekerja dan Berehat: Kenaikan Perjalanan Gabungan Kerja dan Rehat
Dalam landskap perjalanan yang berkembang, konsep ‘bleisure’ terus mendapat sambutan apabila pengguna berusaha mencari keseimbangan antara kerja dan rehat. Data trivago mendedahkan bahawa 36% lelaki mengamalkan trend ini dengan menambah masa rehat kepada perjalanan perniagaan mereka, berbanding 15% wanita.

Walau bagaimanapun, walaupun dalam aktiviti rehat, sempadan antara kerja dan rehat kabur, dengan 66% lelaki lebih cenderung terlibat dalam aktiviti berkaitan kerja semasa cuti, seperti menjawab emel dan menerima panggilan kerja, berbanding 25% wanita. Perubahan ini mencerminkan hasrat yang semakin meningkat di kalangan pelancong untuk mencari keseimbangan antara komitmen profesional dan rehat peribadi.

Trend Perjalanan Musim Panas
Pengguna lebih cenderung berpergian lebih dekat dengan rumah pada musim panas ini mengikut data carian yang menunjukkan tiga destinasi teratas berada di Amerika Syarikat. Las Vegas menduduki tempat pertama diikuti New York dan Myrtle Beach. Ini boleh dikaitkan dengan trend kadar bilik yang menurun sebanyak 13% di Las Vegas dan purata menurun 2% di bandar-bandar AS yang lain.

Destinasi antarabangsa termasuk London, Cancun dan Playa Bavaro meningkat puratanya sebanyak 4%, manakala Paris dan Rom pula menurun 9% dan 13% setiapnya. Bagi mereka yang mencari pilihan mampu milik berikutnya, data trivago mendedahkan lima destinasi paling murah berdasarkan purata kadar bilik kurang daripada $156: Bangkok (Thailand), Laughlin (Nevada), Kissimmee (Florida), Varadero (Cuba) dan Las Vegas (Nevada).

Data carian juga mendedahkan apa yang paling penting bagi pelancong berhubung penginapan dengan penapis teratas termasuk hotel (berbanding penginapan alternatif), penarafan cemerlang (8.5+), dan sarapan percuma diikuti penarafan empat dan lima bintang. Hotel mesra haiwan mengatasi hotel berkolam renang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

10 Destinasi Teratas Purata harga semalam +/- 2024 berbanding 2023
1. Las Vegas $156.58 -13%
2. New York $320.18 -2%
3. Myrtle Beach $383.91 -3%
4. London $383.50 +3%
5. Orlando $355.29 -1%