Peratus kelulusan Canselor Jerman Olaf Scholz terus merosot – Der Spiegel

(SeaPRwire) –   Hanya 30% berfikir Olaf Scholz melakukan kerja yang baik, menurut kaji selidik baru, menurut Der Spiegel

Kadar kelulusan Canselor Jerman Olaf Scholz telah jatuh ke jurang, dengan lebih daripada dua pertiga penduduk tidak puas hati dengan kerja kerajaannya, menurut kaji selidik baru.

Kadar kelulusan Scholz telah merosot kepada hanya 30%, turun dari 44% pada Jun, dengan pemimpin kini berada di tempat ke-14 dalam hal populariti di kalangan politikus Jerman, menurut kaji selidik oleh institut penyelidikan pendapat Verian, yang dipesan oleh majalah Spiegel dan diterbitkan pada Jumaat.

Menteri Luar Negeri Annalena Baerbock juga mengalami kerugian, jatuh empat mata kepada 42%, begitu juga dengan Menteri Dalam Negeri Nancy Faeser, yang kini berada pada 19%, turun dari 23% pada Jun.

Sementara itu, Marcus Soder, ketua Persatuan Sosial Kristian (CSU), dan Sahra Wagenknecht, Ahli Parlimen sayap kiri yang berulang kali mengkritik sokongan Barat kepada Ukraine, membuat kemajuan yang besar, naik tujuh dan lapan mata kepada 48% dan 38% masing-masing.

Menurut kaji selidik, politikus paling popular di Jerman ialah Presiden Frank-Walter Steinmeier (60%), walaupun peranannya terutamanya bersifat seremonial. Menteri Pertahanan Boris Pistorius juga menikmati tahap sokongan yang agak tinggi, dengan 55% menyetujui kerja yang dilakukannya.

Secara keseluruhannya, bagaimanapun, rakyat Jerman kelihatan tidak puas hati dengan kerajaan, dengan kira-kira 70% berfikir ia melakukan kerja ‘agak buruk’ atau ‘sangat buruk’.

Der Spiegel mencadangkan bahawa angka rendah disebabkan sebahagiannya oleh sikap terhadap perpindahan. Kira-kira 65% percaya terdapat ‘terlalu banyak’ imigresen ke negara itu, manakala hanya sepertiga mengatakan jumlahnya ‘terlalu sedikit’ atau ‘betul’. Selain itu, 45% responden meramalkan keadaan kewangan mereka yang suram pada tahun hadapan.

Kaji selidik Verian menggema kaji selidik serupa oleh ARD-DeutschlandTrend awal bulan ini, yang mendapati bahawa 74% responden berpendapat Scholz melakukan kerja yang lemah sebagai canselor, dengan 77% mengatakan mereka mempunyai sedikit atau tiada kepercayaan terhadap arah yang diambilnya negara. Kaji selidik oleh Forsa pada Disember mencadangkan hanya 10% rakyat Jerman menganggap canselor sebagai pemimpin yang kuat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.