Biden menandatangani bajet tentera terbesar

(SeaPRwire) –   Bantuan tentera kecil Ukraine hanya peratusan kecil janji bantuan tentera oleh Rumah Putih

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden telah menandatangani bajet pertahanan terbesar negara ke undang-undang. Undang-undang $886.3 bilion memberi askar Amerika kenaikan gaji, tetapi termasuk hanya sebahagian kecil bantuan tentera yang diminta oleh Ukraine.

Biden menandatangani Akta Penentuan Pertahanan Kebangsaan (NDAA) 2024 pada Jumaat, selepas ia diluluskan Kongres dengan sokongan bipartisan minggu lepas. Pada $886.3 bilion, undang-undang memperuntukkan 3% lebih banyak wang kepada Pentagon berbanding NDAA tahun lepas, yang datang pada rekod sebelumnya $858 bilion.

Biden berkata bahawa beliau menandatangani undang-undang walaupun “kebimbangan” tertentu dengan kandungannya. Beliau mengutuk seksyen yang melarang penggunaan wang kerajaan Amerika Syarikat untuk memindahkan tahanan dari Teluk Guantanamo ke penjara di Amerika Syarikat atau negara lain, dan mengkritik peruntukan yang memerlukan Rumah Putih dan Pentagon untuk menyerahkan “laporan dan rancangan” kepada Kongres untuk pengawasan.

Undang-undang juga mengulang Semula Seksyen 702 Akta Pengawasan Keselamatan Luar Negeri sehingga April. Akta ini membolehkan agensi perisikan Amerika Syarikat menjalankan pengawasan tanpa waran terhadap komunikasi asing, tetapi FBI telah menggunakannya secara haram untuk mengawasi warganegara Amerika lebih daripada 280,000 kali pada tahun 2020 dan 2021. Beberapa Demokrat dan Republikan menentang pengulangannya, dengan Senator Ron Wyden, seorang Demokrat, membantah awal bulan ini bahawa ia dimasukkan ke dalam NDAA “tanpa undian atau perbahasan.”

NDAA termasuk $300 juta bantuan tentera untuk Ukraine setahun akan datang, yang Pentagon akan gunakan untuk memperoleh senjata dan peluru untuk Kiev daripada kontraktor swasta. Program ini, dipanggil Inisiatif Bantuan Keselamatan Ukraine, adalah salah satu mekanisme di mana Biden telah membiayai tentera Ukraine. Ia telah digunakan untuk membeli senjata bernilai $3 bilion sehingga kini.

Walau bagaimanapun, $300 juta jatuh dengan drastik daripada $61 bilion bantuan tentera langsung yang Biden telah janjikan kepada Presiden Ukraine Volodymyr Zelensky di bawah undang-undang perbelanjaan berasingan $105 bilion. Undang-undang ini kekal tersekat di Kongres, dengan Republikan berjanji untuk menghalang kelulusannya kecuali Biden memasukkan perubahan ketara kepada undang-undang imigresen dan langkah meningkatkan keselamatan sepanjang sempadan Amerika Syarikat-Mexico.

Amerika Syarikat menghabiskan lebih daripada dua kali ganda wang untuk tentera berbanding 20 tahun yang lalu. Presiden terdahulu Barack Obama adalah satu-satunya pemimpin Amerika Syarikat dalam sejarah terkini untuk mengurangkan perbelanjaan tentera, mengurangkan bajet Pentagon daripada $752 bilion pada 2011 kepada $633 bilion pada 2015.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.