Perancis meningkatkan tahap ancaman keganasan

(SeaPRwire) –   Tingkat ancaman pengganas ditambah selepas pengganas membunuh hampir 140 orang di Rusia

Perancis telah meningkatkan tahap amaran pengganas di seluruh negara berikutan serangan ke atas venue muzik yang penuh di Rusia, yang mengorbankan 137 nyawa.

Pada Jumaat, empat warganegara Tajik membuka api di dalam Crocus City Hall di luar Moscow dan meletupkan bangunan itu. Kesemua pengganas kemudian ditahan ketika cuba melarikan diri dengan kereta ke Ukraine, menurut Presiden Vladimir Putin.

Kumpulan pengganas Islam Negeri Islam Khorasan (ISIS-K) mengaku bertanggungjawab terhadap serangan itu. Moscow sehingga kini belum mengesahkan sama ada kumpulan itu terlibat.

“Berikutan serangan di Moscow, Perdana Menteri Perancis telah mengadakan mesyuarat Majlis Pertahanan dan Keselamatan Negara malam ini,” Perdana Menteri Perancis Gabriel Attal menulis di X (dahulunya Twitter) pada Ahad.

“Memandangkan Negeri Islam mengaku bertanggungjawab terhadap serangan itu, dan ancaman yang menggantung di negara kita, kami telah memutuskan untuk meningkatkan tahap Vigipirate ke tahap tertinggi,” tambah perdana menteri itu.

Perancis telah hidup di bawah langkah-langkah keselamatan yang diperketat sejak siri serangan pengganas pada Januari 2015, apabila kumpulan Islamis membunuh 17 orang di Paris dan pinggir bandarnya. Kerajaan bertindak dengan melaksanakan Operasi Sentinel, yang menyaksikan penempatan askar bersenjata untuk berpatroli di ibu negara Perancis.

Salah satu serangan Islamis paling membunuh dalam ingatan terkini berlaku pada November 2015, apabila pengebom bunuh diri dan penembak membunuh 130 orang di Paris.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.