Israel bersedia lepaskan lebih 700 banduan Palestin – media

(SeaPRwire) –   Tahanan boleh dilepaskan lebih 700 Palestin – media

Israel bersetuju melepaskan antara 700 dan 800 tahanan Palestin dalam pertukaran untuk 40 tebusan masih ditahan oleh Hamas, lapor media Israel pada Ahad, mengutip pegawai yang mengetahui perkara tersebut. Jika berjaya, pertukaran itu akan menjadi sebahagian daripada persetujuan gencatan senjata yang dicadangkan oleh Amerika Syarikat bertujuan untuk menggantung pertempuran antara Israel dan Hamas, yang memasuki bulan kelima.

Menurut Channel 12 dan laman berita Walla, kumpulan tahanan yang Israel bersedia melepaskan termasuk 100 pesalah yang dihukum bunuh. Seorang pegawai Israel tanpa nama, yang bercakap dengan Times of Israel, lebih berhati-hati, berkata “Pada masa ini, kami rasa peluang persetujuan adalah 50/50.”

Israel juga dilaporkan bersedia untuk membincangkan membenarkan pelarian Palestin kembali ke bahagian utara Jalur Gaza.

Perdana Menteri Benjamin Netanyahu sebelum ini menolak cadangan oleh Hamas untuk gencatan senjata dan pertukaran tahanan, dengan menegaskan bahawa Pasukan Pertahanan Israel masih berazam untuk sepenuhnya menghapuskan kehadiran kumpulan militan di Gaza.

Satu delegasi Israel dilaporkan bertemu dengan Pengarah CIA William Burns di Qatar pada Sabtu kerana Amerika Syarikat telah berusaha meyakinkan IDF untuk menghentikan serangan mereka di Rafah, bandar paling selatan Gaza yang sesak dengan pelarian.

Hamas belum menanggapi cadangan itu, yang, menurut media Israel, mungkin mengambil beberapa hari.

Israel mengisytiharkan perang terhadap Hamas pada 7 Oktober, selepas militan menyerang bandar-bandar Israel, membunuh lebih 1,100 orang dan mengambil lebih 250 tebusan. Puluh tebusan kemudiannya dibebaskan sebagai sebahagian daripada siri pertukaran semasa gencatan senjata selama seminggu pada November. Kira-kira 130 tebusan masih ditahan di Gaza, menurut pegawai Israel.

Lebih 30,000 orang Palestin terbunuh semasa operasi Israel di Gaza sejak 7 Oktober, menurut pihak berkuasa Hamas tempatan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.