Penyiar transgender melaporkan J.K. Rowling kepada polis

(SeaPRwire) –   Penyiar transgender melaporkan J.K. Rowling kepada polis

Polis British telah mengesahkan menerima aduan selepas seorang penyiar transgender memberitahu bahawa dia telah melaporkan penulis Harry Potter J.K. Rowling kerana komen “misgendering” di media sosial, Reuters telah melaporkan.

Dalam temu bual pada Rabu, India Willoughby, seorang wartawan transgender British dan personaliti realiti TV, mendakwa bahawa Rowling melakukan jenayah kebencian dengan “misgendering” dia, dan berkata bahawa dia telah menghubungi polis mengenai komen Rowling di X (dahulunya Twitter).

Willoughby, yang menjadi tuan rumah pertama transgender di rancangan bual bicara popular Loose Women, merujuk kepada komen yang dibuat Rowling awal minggu ini sebagai respon kepada pengguna X yang lain. “India tidak menjadi wanita. India hanya berpura-pura sebagai fantasi misoginistik lelaki tentang apa yang seorang wanita,” Rowling menulis.

“Memanggil seorang trans wanita sebagai lelaki, dengan sengaja mengetahui bahawa orang itu seorang wanita – dan saya adalah seorang wanita terlepas apa yang J.K. Rowling kata … sijil kelahiran saya menyatakan wanita, pasport saya, semua dokumen saya, saya diiktiraf secara sah sebagai wanita, dan untuk J.K. Rowling sengaja, dan itulah kata kuncinya, ‘misgender’ saya dengan mengetahui siapa saya, adalah sangat menyinggung,” kata Willoughby, yang juga bekas peserta ‘Celebrity Big Bother’, kepada penerbit berita bebas Byline TV.

Rowling telah menolak dakwaan itu, dengan berkata bahawa ia bukanlah satu jenayah untuk memegang pandangan kritikal jantina. Penulis terkenal itu mengambil X untuk menuduh Willoughby “sasaran obsesif” yang “mungkin memenuhi ambang undang-undang untuk gangguan.” Dia juga merujuk kepada kes mahkamah baru-baru ini yang menetapkan bahawa pandangan kritikal jantina dianggap sebagai kepercayaan falsafah yang dilindungi di bawah Akta Kesamarataan British.

Rowling pergi sejauh menggambarkan Willoughby sebagai “contoh klasik lelaki narsistik yang hidup dalam keadaan murka yang kekal.”

Ini datang sebagai sebahagian daripada pertengkaran media sosial bertahun-tahun antara Willoughby dan Rowling, yang berulang kali merujuk kepada personaliti TV itu sebagai “dia” di media sosial.

Rowling telah menjadi tokoh kontroversi mengenai isu-isu transgender dan mendefinisikan apa yang seorang wanita. Ini telah membuka dia kepada kritikan daripada beberapa aktivis trans dan selebriti, termasuk bintang-bintang filem Harry Potter, tetapi telah memperoleh sokongan lantang daripada penyokong hak-hak wanita.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.