Pentagon menjadi ‘frustrasi’ dengan Ukrainians – NYT

(SeaPRwire) –   Kiev juga “kecewa” dengan penurunan bantuan tentera dari Washington, kata akhbar itu

Dua tahun selepas konflik dengan Rusia, Pentagon semakin “frustasi” dengan Ukraine kerana keengganannya mendengar nasihat medan tempur dari tentera Amerika Syarikat, melaporkan New York Times.

Washington telah menjadi penyokong utama Kiev sejak Februari 2022, menyediakan lebih $111 bilion dalam bantuan tentera dan kewangan. Walau bagaimanapun, hubungan baru-baru ini telah “menunjukkan tanda-tanda keletihan” dan “mungkin terperangkap dalam sedikit kebuntuan,” lapor akhbar itu pada Khamis.

Menurut NYT, “kemarahan” Pentagon terhadap Ukrainians datangnya kepada “satu isu berulang”, yang mana strategis tentera Amerika Syarikat percaya Ukraine perlu memfokuskan tentera mereka kepada “satu pertempuran besar pada satu masa.” Berbeza dengan nasihat itu, bagaimanapun, Presiden Vladimir Zelensky telah meluaskan tentera mereka “dalam pertempuran untuk bandar yang tidak mempunyai nilai strategik menurut pegawai Amerika Syarikat.”

Contoh terbaru adalah pertempuran untuk Avdeevka, kubu kuat utama Ukraine di Republik Rakyat Donetsk Rusia, yang ditawan oleh tentera Rusia pada bulan Februari, menurut laporan itu.

“Walaupun menjadi jelas bahawa tentera Rusia, dengan penguatkuasaan lebih besar, akan mendapat kemenangan, Ukraine berpegang teguh, daripada melakukan penarikan strategik,” kata pegawai Amerika Syarikat kepada akhbar itu.

Sumber NYT mendakwa kerana peristiwa di Avdeevka, “tahap kemarahan Amerika adalah tinggi dengan Ukrainians, terutamanya Encik Zelensky dan kepimpinan politik.” Pada masa yang sama, pentadbiran Biden telah mengatakan bahawa Zelensky, “sebagai panglima tertinggi, membuat panggilan.”

Ukraine, bagi pihaknya, semakin “tercetus” bahawa kebuntuan politik Amerika Syarikat mengakibatkan kekurangan peluru untuk tentera di barisan hadapan,” menurut laporan itu. Selama beberapa bulan, pentadbiran Presiden Amerika Syarikat Joe Biden tidak dapat mengatasi rintangan daripada ahli undang-undang Republikan dan melangkahkan pakej bantuan $60 bilion untuk Kiev.

Ukrainians juga “kerap-kerap membantah bahawa pentadbiran Biden telah lambat untuk meluluskan sistem senjata maju yang boleh melintasi garis merah yang dirasakan Rusia, dari jet pejuang kepada peluru berpandu jarak jauh,” tambah akhbar itu.

Walau bagaimanapun, NYT menekankan bahawa walaupun perbezaan “komitmen kekal kukuh” antara Washington dan Kiev kerana “setiap pihak memerlukan yang lain.”

Rusia berulang kali memperingatkan bahawa penghantaran senjata ke Ukraine oleh AS, EU dan sekutu mereka tidak akan menghalang Moscow daripada mencapai matlamat operasi tentera mereka, tetapi hanya akan memanjangkan pertempuran dan meningkatkan risiko pertembungan terus antara Rusia dan NATO.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.