Penyelamat Menggali untuk Mencapai 40 Pekerja Terperangkap di Terowong Jalan Runtuh di Utara India

India Tunnel Collapse

(SeaPRwire) –  
LUCKNOW, India — Penyelamat sedang menggali tanah dan bahagian terbenam jalan terowong yang runtuh Isnin ini untuk mencapai 40 pekerja terperangkap oleh tanah runtuh di tapak pembinaan di utara India.

Semua pekerja pembinaan selamat, pegawai polis Prashant Kumar berkata, menambah mereka telah dibekalkan dengan oksigen dan air. Beliau berkata penyelamat telah menubuhkan hubungan dengan individu terperangkap.

Runtuh di Uttarakhand, negeri berbukit-bukit yang disemai dengan kuil Hindu yang menarik banyak penziarah dan pelancong.

Pembinaan besar-besaran bangunan dan jalan raya telah berlaku dalam tahun-tahun kebelakangan ini di Uttarakhand. Pekerja terperangkap sedang membina sebahagian daripada Laluan Chardham semua cuaca, projek keutamaan kerajaan persekutuan menghubungkan pelbagai .

Bilangan pekerja terperangkap disahkan Isnin oleh Rajesh Pawar, pengurus projek di Navyug Construction Company, yang menyelia pembinaan terowong itu.

Usaha penyelamatan bermula Ahad, dengan pihak berkuasa mengalirkan oksigen melalui paip ke bahagian terbenam terowong untuk membantu pekerja bernafas.

“Pasukan telah maju 15 meter (ela) ke dalam terowong, dengan tambahan 35 meter (ela) lagi untuk diliputi,” kata Kumar, menambah lebih daripada 150 penyelamat menggunakan peralatan penggerudian dan ekskavator untuk membersihkan puing-puing sepanjang malam.

Bahagian terbenam 4.5 kilometer (2.7 batu) terowong itu kira-kira 200 meter (500 kaki) dari pintu masuk, pegawai berkata kepada agensi berita Press Trust of India.

Pada Januari, pihak berkuasa negeri Uttarakhand memindahkan beratus-ratus orang ke perlindungan sementara selepas kuil runtuh dan retakan muncul di lebih 600 rumah disebabkan gempa bumi dan tanah runtuh di dan sekitar bandar Joshimath di kawasan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)