Bagaimana Perang di Timur Tengah Telah Mengakibatkan Setiausaha Dalam Negeri British Dipecat

Government Cabinet Resumes After Conference Recess

(SeaPRwire) –   Suella Braverman, Menteri Dalam Negeri yang kontroversial dalam kabinet Perdana Menteri Rishi Sunak dari Britain, telah dipecat setelah membuat komen yang membahagikan tentang penunjuk perasaan pro-Palestin.

Pengumuman pada 13 November itu datang selepas Braverman menulis artikel dalam akhbar Times of London minggu lepas di mana beliau mendakwa polis “memainkan peranan kegemaran” dan tidak menguatkuasakan undang-undang berhubung tunjuk perasaan pro-Palestin di London dan merujuk kepada penunjuk perasaan sebagai “penunjuk benci”. Braverman dilaporkan telah diminta oleh pejabat Perdana Menteri untuk melandaikan artikel tersebut. Beliau akan digantikan oleh James Cleverly, yang sebelum ini menjadi Setiausaha Luar Negeri. Bekas Perdana Menteri David Cameron kini akan menjadi Setiausaha Luar Negeri.

Ini bukan kali pertama cara bercakap tanpa tapisan Braverman mendapatkan beliau dalam masalah. Beliau pernah merujuk kepada krisis pendatang di UK sebagai “serangan” dan kemiskinan sebagai “pilihan hidup”. Beliau terpaksa meletak jawatan dari jawatannya sebagai Menteri Dalam Negeri sekali sebelum ini pada Oktober 2022, apabila beliau didapati telah berkongsi dokumen sulit dengan seorang ahli parlimen. Beliau dilantik semula sebagai Menteri Dalam Negeri hanya seminggu kemudian apabila Sunak mengambil alih jawatan selepas .

Menteri Dalam Negeri adalah salah satu jawatan paling kanan dan berpengaruh dalam politik British, bertanggungjawab untuk memastikan keselamatan rakyat British dan menyelia hal ehwal keselamatan negara, imigresen, dan penguatkuasaan undang-undang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)