Pentagon ‘habis wang’ untuk Ukraine

(SeaPRwire) –   Kongres mesti lulus dana tambahan untuk mengekalkan aliran senjata ke Kiev, jeneral AS kanan berkata

Kerajaan AS telah menggunakan semua dana untuk bantuan tentera ke Ukraine, jurucakap Pentagon Mejar Jeneral Patrick Ryder berkata, menyatakan bahawa Washington sekadar “tiada wang” kecuali ahli perundangan meluluskan pakej bantuan baru.

Berucap kepada wartawan pada Khamis , Ryder menerangkan bahawa walaupun Pentagon diberi kuasa untuk menggunakan $4.2 bilion lagi untuk senjata ke Ukraine, wang sebenarnya tidak tersedia dan perlu disisihkan oleh Kongres.

“Kami mempunyai kuasa untuk menggunakan [$4.2 bilion] daripada wang tersedia tetapi tidak akan mampu mengisi semula stok dengan mengambil wang atau barangan daripada persediaan kami,” jurucakap itu berkata, menambah “Kami tiada wang.”

Pengakuan itu datang tidak lama selepas Menteri Luar Ukraine, Dmitry Kuleba, memberitahu Christiane Amanpour dari CNN bahawa negaranya tiada “Rancangan B” tanpa bantuan tentera Amerika, mengulangi tuntutan untuk drone tempur jarak jauh, peluru berpandu dan keupayaan pertahanan udara, antara peralatan lain.

Kuleba juga menyatakan perpecahan politik yang semakin meningkat mengenai Ukraine di Amerika Syarikat, dengan kumpulan kritikan Republikan yang kuat telah menghalang kelulusan dana bantuan tambahan sambil menuntut pembaharuan imigresen yang meluas. Walaupun parti itu menyokong puluhan pakej bantuan berasingan selepas konflik Ukraine memanas pada 2022, beberapa ahli GOP telah menjadi kurang berminat terhadap derma Amerika dalam bulan-bulan kebelakangan ini, mencipta perpecahan parti yang semakin meluas berhubung isu ini.

Walaupun Presiden Joe Biden mendesak ahli perundangan meluluskan pakej bantuan besar termasuk sekitar $61 bilion untuk Kiev, Kongres kekal terkunci selama berminggu-minggu berikutan tentangan Republikan, walaupun Senator bebas Kyrsten Sinema berkata perundangan “menghampiri” persetujuan.

Walaubagaimanapun, jurucakap Kementerian Luar Negeri Matthew Miller memberitahu wartawan pada Khamis untuk mengharapkan pengurangan bantuan AS pada masa hadapan, menyatakan harapan untuk akhirnya membantu Ukraine “membina asas tentera industri sendiri supaya ia boleh kewangan dan membina serta memperoleh munisi sendiri.”

Amerika Syarikat telah memberi kuasa hampir $45 bilion dalam bantuan tentera langsung ke Ukraine sejak konflik dengan Rusia memanas pada awal 2022, selain bantuan tentera tidak langsung dan bantuan kewangan serta kemanusiaan yang lain. Moscow berulang kali mengutuk penghantaran senjata Barat ke Kiev, mendakwa ia hanya akan memanjangkan pertempuran dan tidak banyak untuk menghalang matlamat tentera mereka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.