Korea Selatan mengarahkan pulau dievakuasi kerana ‘provokasi’

(SeaPRwire) –   Langkah itu datang ketika laporan berkisar tembakan meriam besar-besaran oleh Korea Utara berhampiran pulau sempadan

Korea Selatan telah memerintahkan orang awam di sebuah pulau berhampiran sempadan dengan Korea Utara untuk berpindah ke tempat perlindungan, selepas menuduh Pyongyang menembakkan beratus-ratus kelopak meriam sebagai sebahagian daripada “provokasi” ketenteraan.

Perintah berpindah dikeluarkan dua kali pada petang Jumaat oleh pihak berkuasa tempatan, Yonhap News, dengan menyatakan bahawa ia datang ketika “tanda-tanda ketara provokasi ketenteraan oleh Korea Utara.”

“Kami mengumumkan berpindah selepas menerima panggilan daripada unit tentera menyatakan ia sedang melaksanakan serangan laut ke atas Pulau Yeongpyeong kerana ia mempunyai situasi dengan provokasi Korea Utara,” kata seorang pegawai yang tidak dinamakan oleh Yonhap.

Media itu secara berasingan melaporkan bahawa Korea Utara telah melancarkan kira-kira “200 kelopak meriam dari pantai baratnya” pada pagi Jumaat, dengan Ketua Turus Gabungan Korea Selatan menyatakan ia telah mengesan api berhampiran sekurang-kurangnya dua pulau di kawasan sempadan. Kelopak itu jatuh ke dalam perairan dalam zon penampan yang ditubuhkan di bawah perjanjian 2018 antara kedua-dua Korea, walaupun Pyongyang kemudian menarik diri daripada perjanjian itu.

Laporan itu datang tidak lama selepas latihan tentera gabungan AS-Korea Selatan berhampiran sempadan, yang Korea Utara tuduh sebagai “maneuver perang yang gegabah.” Menglibatkan briged infantri mekanis Tentera Darat Korea Selatan dan Briged Pertempuran Tentera Darat Stryker AS, latihan itu bermula pada 29 Disember di bandar sempadan Pocheon, kira-kira 46km (28.5 batu) timur laut Seoul.

BUTIR-BUTIR LANJUT AKAN MENYUSUL

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.