Pengungkapan Terbesar Dari Dokumentari ‘Escaping Twin Flames’ Netflix

Twin Flames Universe, sebuah sekolah YouTube gelap yang mengklaim membantu pelajar menemukan cinta sejati mereka, telah mendapat perlakuan dokumentari dua kali pada tahun 2023. Pada bulan Oktober, tiga bahagian Desperately Seeking Soulmate: Escaping Twin Flames Universe menceritakan kisah kumpulan dan anggotanya. Pada 8 November, Netflix mengikuti jejak dengan Escaping Twin Flames, siri dokumentari tiga bahagian yang menggali lebih dalam.

Yang pertama sebahagian besarnya berdasarkan laporan Alice Hines, yang menulis pendedahan Vanity Fair “Inside the Always Online, All-Consuming World of Twin Flames Universe”. Yang kedua termasuk wawancara dengan wartawan siasatan Sarah Berman, yang pertama kali melaporkan kumpulan itu untuk Vice.

Tetapi Berman tidak begitu banyak menjadi pencerita Escaping Twin Flames—sebaliknya, dia adalah salah satu suara di antara banyak orang, termasuk bekas ahli kumpulan, ibu bapa mereka yang masih di dalamnya, dan pakar tentang “kumpulan kawalan tinggi”—yang berbual dalam siri tentang pengaruh Twin Flames Universe dan pemimpinnya, Jeff dan Shaleia Ayan. Kedua-dua siri dokumentari menampilkan kisah bekas ahli kumpulan, dan kedua-dua berhati-hati tentang tidak merujuk kepada Twin Flames Universe sebagai “kultus”, terutamanya mengingat litigasi Ayans.

“Dalam kenyataan umum yang ditujukan kepada media di laman webnya, TFU menafikan dakwaan bahawa ia adalah kultus,” membaca kenyataan di akhir setiap episod siri dokumentari Netflix, “bahawa ia menguntungkan pelajar dengan salah, bahawa ia menggalakkan menguntit, atau bahawa ia memisahkan pelajar dari keluarga mereka.”

Dan tetapi, ketika berbicara tentang “Proses Penyelarasan Minda” dalam siri dokumentari, Dr. Janja Lalich—pakar tentang kultus dan paksaan dan profesor emeritus sosiologi di California State University—berkata: “Banyak kumpulan melakukan latihan introspektif seperti ini, yang mengatakan itu ada untuk membantu anda, tetapi sebenarnya ada untuk merobohkan diri sendiri. Ini juga cara untuk memisahkan mereka dari keluarga mereka, yang merupakan salah satu tujuan kebanyakan organisasi kultik, mereka ingin mengasingkan anda hanya dengan dunia kecil mereka.”

“Dalam proses MAP, proses memisahkan diri dari keluarga saya dimulai, dan saya merasa mereka ingin menyakiti saya,” kata Elle, bekas ahli. “Dia menyarankan ada trauma seksual yang terjadi ketika saya kecil. Dengan keyakinan terbaik saya, saya tidak berpikir saya pernah benar-benar mengalami apa pun seperti itu dalam masa kanak-kanak saya. Rasanya seperti memori yang ditanam di dalam saya.”

Twin Flames Universe sering dengan diam memaksa anggotanya untuk memutus hubungan dengan keluarga mereka, dengan mengklaim bahwa anggota keluarga tidak dapat melihat kebenaran atau menahan mereka. Dokumentari ini menampilkan beberapa ibu yang tidak mendengar dari anak-anak mereka selama bertahun-tahun.

Kedua Isaiah dan Ray mengalih gender setelah bergabung dengan Twin Flames Universe. “Secara tiba-tiba, anak saya berkata, ‘Saya ingin Anda mulai memanggil saya dengan dia dan dia,'” kata Maxine. “Saya tanya berapa lama dia merasa seperti ini, dan dia menjawab, ‘Segera, ketika saya menjadi Twin Flame.'”