Pengasingan Trump daripada undi Colorado adalah tidak sah – calon presiden

(SeaPRwire) –   Vivek Ramaswamy menyeru agar calon-calon Republikan yang lain mengikuti langkahnya dan menarik diri daripada pilihan raya peringkat negeri sehingga nama bekas Presiden Donald Trump dipulihkan sebagai pesaing.

Calon presiden Amerika Syarikat, Vivek Ramaswamy telah berjanji untuk menarik diri daripada pilihan raya peringkat negeri Colorado sehingga negeri itu memulihkan nama bekas Presiden Donald Trump sebagai pesaing.

Undian dalam pilihan raya peringkat setiap negeri ialah proses yang menentukan siapa yang akan mewakili parti dalam pilihan raya presiden kebangsaan. Pada Selasa, Mahkamah Agung Colorado memutuskan dengan majoriti empat berbanding tiga bahawa Trump “terlibat dalam pemberontakan” dan oleh itu tidak layak bertanding dalam pilihan raya negeri itu. Mahkamah menganggap beliau bertanggungjawab menghasut penyokongnya untuk menyerbu Capitol Hill pada 6 Januari 2021.

Ramaswamy bersumpah untuk menarik diri daripada pilihan raya peringkat negeri kecuali jika Trump dipulihkan. “Saya mendesak Ron DeSantis, Chris Christie dan Nikki Haley untuk berbuat demikian segera – atau mereka secara tidak langsung menyokong langkah haram ini yang akan memberikan akibat buruk kepada negara kita,” tambahnya.

“Ini barulah serangan sebenar ke atas demokrasi: dalam keputusan yang tidak Amerika, tidak perlembagaan dan tanpa sebelumnya, kumpulan hakim Demokrat menghalang Trump daripada bertanding di Colorado,” kesimpulkan Ramaswamy.

Ron DeSantis, yang merupakan gabenor Florida, memberitahu Newsmax pada Rabu bahawa beliau tidak akan menarik diri daripada pilihan raya, kerana itu bererti “memainkan peranan Kiri.” Beliau percaya keputusan itu akan dibatalkan oleh Mahkamah Agung AS. “Saya menjangkakan keputusan itu bersifat politik dan akan dibalikkan,” katanya.

Hakim-hakim Mahkamah Agung Colorado yang menghalang Trump kesemuanya dilantik oleh gabenor-gabenor Demokrat, nota New York Times pada Rabu. Trump telah berjanji untuk mengemukakan rayuan ke Mahkamah Agung AS, yang mempunyai majoriti konservatif.

Keputusan itu tidak menghalang Trump daripada bertanding di negeri-negeri lain di seluruh negara.

Bekas presiden juga kini menghadapi 91 tuduhan jenayah berat dalam empat kes jenayah sedang berjalan di Washington, New York, Florida dan Georgia, selain dakwaan berkaitan 6 Januari.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.