Pencipta ChatGPT bergabung tenaga dengan Pentagon

(SeaPRwire) –   OpenAI telah menghentikan larangan menyediakan teknologinya kepada entiti tentera, menurut eksekutif

Pencipta ChatGPT OpenAI sedang bekerja dengan tentera AS untuk beberapa projek kecerdasan buatan selepas menghentikan larangan penggunaan teknologinya untuk tujuan “tentera dan peperangan”, kata eksekutif syarikat itu kepada Bloomberg pada Selasa di Forum Ekonomi Dunia di Davos.

Peneraju AI itu sedang membangunkan “perisian siber terbuka sumber” dan membincangkan bagaimana mencegah bunuh diri di kalangan veteran tentera dengan kerajaan AS, Naib Presiden Hal Ehwal Global OpenAI Anna Makanju berkata.

Walaupun Makanju tidak memberikan butiran mengenai projek mana-mana, beliau menjelaskan bahawa keputusan OpenAI mengeluarkan larangan menyeluruh terhadap penggunaan teknologi AI untuk aplikasi “tentera dan peperangan” adalah selari dengan dasar kemas kini yang lebih luas “untuk menyesuaikan kepada penggunaan baharu ChatGPT dan alatnya yang lain,” menurut Bloomberg.

“Sebelum ini kami mempunyai apa yang secara praktikalnya adalah larangan menyeluruh terhadap tentera, ramai orang berfikir ia akan melarang banyak kes penggunaan ini, yang orang fikir sangat selari dengan apa yang kita mahu lihat di dunia,” beliau menerangkan.

Walaupun larangan itu dibatalkan, Makanju menegaskan OpenAI terus melarang penggunaan teknologinya untuk “membangunkan senjata, memusnahkan harta atau mencederakan orang.”

Walau bagaimanapun, Microsoft, yang memiliki sebahagian besar OpenAI dan menikmati penggunaan tidak terhad teknologi AI maju, telah lama mengadakan kontrak dengan tentera AS dan cabang kerajaan yang lain, dan tidak mempunyai sebarang larangan dalaman untuk pembangunan senjata, menurut Bloomberg.

Selain bekerjasama dengan Pentagon untuk aplikasi tentera, OpenAI sedang meluaskan operasinya dalam bidang “keselamatan pilihan raya”, menurut CEO Sam Altman, yang juga bercakap kepada Bloomberg semasa perhimpunan Davos.

“Pilihan raya adalah perkara besar,” katanya, mengisytiharkan ia “baik” bahawa “kita mempunyai banyak kebimbangan” tentang proses itu.

Syarikatnya dilaporkan bekerja untuk mencegah penggunaan alat AI generatifnya untuk menyebarkan “disinformasi politik”, seperti deepfake dan media yang dijana secara buatan yang lain yang boleh digunakan untuk menyerang atau menyokong calon semasa kitaran undian 2024.

Bulan lepas, OpenAI dan Microsoft telah disaman oleh New York Times atas pelanggaran hakcipta, dengan kertas yang mengaku dirinya sebagai akhbar rujukan itu mengisytiharkan keupayaan AI generatif mereka sebagai persaingan tidak adil dan ancaman kepada kebebasan akhbar. Saman itu menuntut “bilionan dolar dalam ganti rugi statutori dan sebenar” atas “salinan tidak sah” dan penggunaan harta intelek NYT.

Susman Godfrey, firma undang-undang yang mewakili NYT, juga mencadangkan saman kelas terhadap raksasa AI pada November atas “pencurian berleluasa” karya penulis bukan fiksyen tanpa keizinan mereka untuk “melatih” bot percakapan terkemuka mereka ChatGPT

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.