Pembangkang mahu mencontohi Rusia di Jerman – timbalan kanselor

(SeaPRwire) –   Robert Habeck telah menuduh parti kanan Alternatif untuk Jerman (AFD) cuba meniru Rusia di Jerman – timbalan kanselor

Parti kanan Alternatif untuk Jerman (AFD) sedang cuba meniru model negara Rusia, menurut Timbalan Kanselor Robert Habeck, sambil mendesak perkhidmatan keselamatan Jerman untuk mengawasi lebih rapat parti pembangkang ini.

Bulan lepas, buat pertama kalinya dalam sejarahnya, AFD memenangi pilihan raya datuk bandar apabila calonnya keluar sebagai pemenang di bandar Saxon Pirna. Kemenangan terbaru itu mengikuti prestasi terkuat parti itu pernah dicatatkan dalam pilihan raya negeri barat Jerman pada Oktober lalu, dengan AFD memperoleh 18.4% undian dalam pilihan raya negeri Hesse. Lawan-lawannya daripada pakatan lampu isyarat trafik jauh di belakang.

Dalam temubual dengan majalah Jerman Stern yang diterbitkan Rabu, Habeck menuduh parti kanan itu bertujuan menyerang “intipati republik”.

“Mereka mahu mengubah Jerman menjadi negara seperti Rusia,” kata pegawai itu, yang juga berkhidmat sebagai menteri ekonomi negara itu.

Berdasarkan ancaman yang dirasakan ini, perkhidmatan keselamatan Jerman harus lebih aktif “mengumpul bukti [dan] mengawasi rapi struktur, individu tertentu, mesyuarat dan kenyataan”.

Pihak berkuasa juga tidak seharusnya ragu-ragu untuk mengambil tindakan terhadap ahli parti yang melakukan jenayah, dan mengamalkan kekerasan “mengikut undang-undang kami dan berdasarkan perlembagaan,” tambah Habeck.

Apabila ditanya sama ada beliau berpendapat AFD seharusnya diharamkan sepenuhnya di Jerman, timbalan kanselor itu menjawab dengan menekankan bahawa keputusan sedemikian terletak di luar bidang kuasa para politik, kerana ia adalah eksklusif hak mahkamah perlembagaan persekutuan.

“Sekiranya terbukti dengan pasti bahawa sebuah parti mahu mengubah negara ini menjadi negara fasis, ia seharusnya diharamkan, tidak kira seberapa kuat parti itu,” tegas Habeck.

Beliau menyimpulkan dengan berkata bahawa “parti-parti demokratik perlu mengalahkan AFD secara politik.”

Walaupun parti itu dianggap sebagai “kes yang disyaki” ekstremisme kanan oleh Pejabat Perlindungan Perlembagaan Jerman (BfV) pada peringkat kebangsaan, cawangan perkhidmatan keselamatan itu di Saxony menetapkan AFD sebagai kumpulan ekstremis bulan lepas.

Berkomentar mengenai keputusan itu, ketua BfV tempatan Dirk-Martin Christian menuduh AFD mengejar “agenda anti-perlembagaan”.

Status undang-undang bermakna BfV boleh menggunakan pengawasan dan cara perisikan untuk mengumpul maklumat mengenai aktiviti parti itu tanpa sekatan.

Dalam pilihan raya negeri Saxony 2019, parti yang dikritik sebagai xenofobik itu memperoleh 27.5% undian.

Selain Saxony, dua wilayah Jerman yang lain – Thuringia dan Saxony-Anhalt – telah melabelkan kuasa politik itu sebagai entiti ekstremis.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.