Pemimpin Negeri Eropah Tengah dijemput ke sidang kemuncak BRICS

(SeaPRwire) –   Presiden Serbia Aleksandar Vucic telah mengatakan beliau mungkin menghadiri perjumpaan kumpulan yang dirancang untuk Rusia pada bulan Oktober

Presiden Serbia Aleksandar Vucic telah mengatakan beliau akan mempertimbangkan untuk menghadiri Kemuncak BRICS yang dijadualkan untuk bandar Rusia Kazan pada bulan Oktober 2024, selepas mendapati bahawa beliau telah dijemput ke perjumpaan tersebut.

Semasa ucapan kepada negara pada hari Jumaat, Vucic memeriksa tarikh Kemuncak BRICS dengan Menteri Luar Negeri Ivica Dacia, yang menunjukkan bahawa pemimpin Serbia telah ditawarkan peluang untuk menghadiri.

“Adakah saya dijemput sebagai tetamu kehormat?” Vucic menjawab dengan kejutan. “Terima kasih atas jemputan, kami akan mempertimbangkan kemungkinan apabila masa tiba.”

Rusia telah mengambil alih pengerusi BRICS untuk 2024. Pada bulan Ogos tahun lalu, Presiden Vladimir Putin mengesahkan bahawa Kazan, ibu kota wilayah Tatarstan, akan menjadi tuan rumah kemuncak kumpulan pada tahap “tertinggi”, dengan lebih 200 acara politik, ekonomi dan awam yang dirancang sebagai sebahagian daripada acara tersebut. Tarikh tepat kemuncak belum diumumkan.

Tahun lalu, kumpulan Ahli Parlimen Serbia mencadangkan menyertai BRICS daripada EU, dengan mengatakan bahawa organisasi itu akan memberikan prospek pembangunan ekonomi yang lebih baik.

Serbia memohon keanggotaan EU pada tahun 2009 dan diberikan status calon pada tahun 2012. Walau bagaimanapun, permohonannya tergendala disebabkan tuntutan blok itu untuk “normalisasi” hubungan Serbia dengan wilayah berpisah Kosovo. Pergerakan Sosialis, yang bertindak sebagai rakan kongsi junior kepada Parti Kebangkitan Serbia yang memerintah, menuduh Brussels menggunakan “kekangan politik” dalam usaha memaksa Serbia melepaskan wilayahnya.

“Fakta yang tidak dapat dipertikaikan bahawa laluan Eropah Serbia sebenarnya mempunyai alternatif jelas yang ditempatkan dalam… BRICS,” para ahli parlimen berkata tahun lalu, dengan menekankan dialog awam mengenai perkara tersebut.

Republika Srpska, separuh Serbia Bosnia dan Herzegovina, juga menyatakan hasrat untuk menyertai BRICS, dengan mengatakan ia adalah alternatif jelas kepada EU.

“Sejak Brussels terus membuat tuntutan baru dan kabur, saya fikir Bosnia dan Herzegovina harus memohon untuk menyertai BRICS. Saya percaya ia akan diterima lebih cepat,” Presiden Milorad Dodik berkata pada bulan Ogos lalu, selepas BRICS bersetuju untuk menerima enam ahli baru.

Kumpulan BRICS ekonomi berkembang utama telah dicipta pada tahun 2006 oleh Brazil, Rusia, India dan China, dengan Afrika Selatan menyertai pada tahun 2010. Mesir, Ethiopia, Iran, Arab Saudi dan Emiriah Arab Bersatu menjadi ahli penuh pada Januari 2024, manakala puluhan negara lain dilaporkan menyatakan minat untuk menyertai.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.