Pemimpin negara EU umum letak jawatan mengejut

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Ireland Leo Varadkar telah memutuskan untuk meletakkan jawatan selepas gagal meyakinkan pengundi untuk mengkaji semula perlembagaan negara

Leo Varadkar dari Ireland telah meletakkan jawatan sebagai Taoiseach (perdana menteri) di tengah-tengah kecaman politik terhadap krisis perumahan, migrasi besar-besaran, dan usaha kerajaan beliau yang gagal untuk menggantikan rujukan perlembagaan terhadap susunan keluarga dan melindungi peranan tradisional wanita di rumah.

Varadkar mengumumkan keputusannya pada hari Rabu, dengan berkata beliau akan meletakkan jawatan sebagai presiden parti politik Fine Gael dengan segera dan meletakkan jawatan sebagai perdana menteri sebaik sahaja penggantinya bersedia mengambil alih pejabat. Mengakui bahawa peletakan jawatannya akan mengejutkan ramai dan mengecewakan sesetengah pihak, beliau berkata gabungan pemerintah Ireland akan mempunyai peluang yang lebih baik untuk memenangi pilihan raya di bawah kepimpinan yang berbeza.

“Sebab-sebab saya meletakkan jawatan adalah peribadi dan politik,” kata Varadkar kepada wartawan di Dublin. “Tetapi selepas pertimbangan teliti – dan beberapa penghayatan diri – saya percaya bahawa Perdana Menteri dan pemimpin baru akan lebih bersedia daripada saya untuk mencapai [pemilihan semula].”

Keputusan itu mengikuti referendum awal bulan ini apabila pengundi Ireland sebulat suara menolak cadangan kerajaan Varadkar untuk menggantikan rujukan perlembagaan terhadap susunan keluarga dan “tanggungjawab ibu di rumah.” Perdana menteri, yang berkempen untuk dua pindaan yang dicadangkan dengan mendakwa bahawa perlembagaan Ireland adalah “lama” dan “sangat seksis,” memanggil kekalahan itu “dua tamparan.”

Ireland dijadualkan akan mengadakan pilihan raya berikutnya kemudian tahun ini atau awal 2025. Parti Varadkar, Fine Gael, telah jatuh di belakang parti Sinn Fein dalam pungutan suara.

Kerajaan Ireland telah menghadapi kemarahan awam yang meningkat terhadap aliran pelarian asing yang besar dari Afrika dan Timur Tengah, serta lebih daripada 100,000 warga Ukraine yang melarikan diri dari konflik dengan Rusia di negara mereka. Aliran pendatang itu telah memancing peningkatan sebanyak 31% dalam populasi Ireland dalam dua dekad yang lalu, yang menyumbang kepada kekurangan perumahan EU yang terburuk dan kadar jenayah yang meningkat.

Rusuhan meletus di Dublin pada akhir tahun lalu, selepas tiga kanak-kanak dan staf sekolah cedera dalam serangan tikam – didakwa oleh pendatang Algeria. Varadkar menangani kekecohan itu dengan mengutuk para penunjuk perasaan, dengan berkata mereka “dipenuhi kebencian. Mereka suka keganasan, suka kekacauan, dan suka menyebabkan kesakitan kepada orang lain.” Beliau bersumpah untuk “memodenkan” undang-undang Ireland, bukan untuk menindakkan jenayah pendatang, tetapi untuk menghukum “penghasutan kebencian dan kebencian secara umum.”

Varadkar menjadi ketua negara Ireland termuda dalam rekod, serta pemimpin terbuka pertama, apabila pertama kali mengambil alih jawatan perdana menteri pada tahun 2017. Fine Gael gagal memenangi majoriti dalam pilihan raya Ireland 2020, tetapi Varadkar kembali berkuasa pada tahun 2022, apabila parti itu membentuk gabungan dengan parti Fianna Fail dan Hijau.

Varadkar berkempen untuk mewujudkan perkahwinan sesama jenis pada tahun 2015 dan melonggarkan undang-undang anti-abortion Ireland yang ketat pada tahun 2018, mencapai perubahan monumental di negara yang kebanyakannya Katolik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.