EU Borrell memberi amaran mengenai kekosongan pendanaan Ukraine jika AS berhenti berbelanja

(SeaPRwire) –   Menteri Luar EU amaran tentang jurang pendanaan Ukraine jika AS berhenti membelanjakan

EU akan perlu menjadi “lebih kreatif” tentang menyediakan pendanaan tambahan untuk Ukraine jika AS memotong sokongan, ketua dasar luar negara blok, Josep Borrell, berkata dalam temu bual dengan akhbar Sud Ouest Sepanyol yang diterbitkan pada Rabu.

Menurut diplomat itu, jika Washington menghentikan pendanaan untuk Ukraine, situasi akan menjadi “sangat rumit” kerana EU tidak akan dapat dengan mudah meletakkan $50 bilion di atas apa yang sedang dihantar ke Kiev.

Beliau menyatakan bahawa jumlah wang sebesar itu boleh disediakan “jika ada kehendak politik” di kalangan negara ahli tetapi menambah bahawa “rasa keperluan segera di Eropah hanya wujud apabila masalah itu berhampiran.” Untuk mengatasinya, Borrell mencadangkan meningkatkan kesedaran dalam blok dan meningkatkan kesiapsiagaan dan keupayaannya untuk bertindak balas.

Sebelum perdebatan pada hari Khamis tentang bagaimana memperkukuh perbelanjaan EU untuk pertahanan Ukraine, Borrell mencadangkan menggunakan keuntungan yang dihasilkan oleh simpanan bank pusat Rusia yang dibekukan untuk menyokong Ukraine secara ketenteraan.

Secara khusus, blok akan menggunakan 90% pendapatan untuk memperoleh senjata untuk Ukraine, manakala 10% yang tinggal akan dipindahkan ke bajet EU untuk digunakan untuk menyokong industri pertahanan Kiev.

Beliau menjelaskan kepada Sud Ouest bahawa pendapatan dari aset-aset ini boleh mencapai sekitar €3 bilion ($3.25 bilion) setahun, yang diakuinya “bukan luar biasa, tetapi ia tidak boleh diabaikan.”

“Dengan ini, orang Rusia tidak akan sangat gembira,” Borrell menambah.

Moskow bertindak balas kepada cadangan diplomat itu dengan memberi amaran bahawa langkah sedemikian akan membawa akibat yang buruk bagi blok. Jurucakap Kremlin Dmitry Peskov menyatakan bahawa rancangan Borrell “satu lagi kenyataan dalam semangat bergerak ke arah penghancuran asas undang-undang Eropah dan undang-undang antarabangsa” dan memberi amaran bahawa langkah sedemikian akan mempertaruhkan komitmen EU terhadap prinsip kekebalan aset.

Jurucakap itu juga memberi amaran bahawa semua negara dan pegawai EU yang menyokong rancangan Borrell akan tertakluk kepada “tuntutan undang-undang selama berdekad-dekad akan datang.”

Berikutan pelancaran operasi tentera Rusia di Ukraine, negara-negara Barat mengenakan siri sanksi meluas terhadap Moscow dan membekukan aset asing bernilai kira-kira $300 bilion milik bank pusat Rusia. Daripada dana-dana itu, lebih $200 bilion kini sedang dipegang di EU.

Pegawai Rusia telah berulang kali mengutuk penghalangan dana-dana ini sebagai “pencurian” dan memberi amaran bahawa sebarang usaha untuk merampas asetnya akan dihadapi dengan tindak balas tit-for-tat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.