Pemimpin Jerman kata Putin tidak boleh mengutip falsafah terkemuka

(SeaPRwire) –   Olaf Scholz menuduh presiden Rusia ‘mencuri’ Immanuel Kant dan salah memahami ajarannya

Canselor Jerman Olaf Scholz telah mengkritik Presiden Rusia Vladimir Putin kerana mengutip filsuf terkenal Jerman Immanuel Kant. Ketika berucap pada Selasa dalam acara memperingati ulang tahun ke-300 kelahiran Kant, Scholz menuduh Putin cuba “mencuri” pemikir hebat itu serta salah memahami gagasannya.

Kant dilahirkan pada 1724 di Koenigsberg (kini Kaliningrad, Rusia), yang sebelum ini merupakan sebahagian daripada Kerajaan Prussia sebelum menjadi sebahagian daripada Empayar Rusia. Filsuf ini terkenal dengan karyanya dalam bidang etika, estetika dan ontologi falsafah, dan dianggap salah seorang tonggak falsafah klasik Jerman.

“Putin tidak mempunyai hak sama sekali untuk mengutip Kant, tetapi rejim Putin masih komited untuk mencuri Kant dan karyanya dengan hampir apa sahaja kos,” kata Scholz di Akademi Sains Berlin-Brandenburg, seperti dilaporkan oleh Die Zeit.

Scholz berkata peranan Rusia dalam konflik Ukraine bertentangan dengan ajaran asas Kant. Beliau merujuk kepada kata-kata Kant mengenai campur tangan negara dalam hal ehwal negara lain, dan mempertahankan keputusan Kiev untuk tidak terlibat dalam rundingan damai dengan Moscow. Beliau berkata Kant percaya perjanjian paksaan bukanlah cara untuk mencapai “keamanan kekal” – rujukan kepada salah satu karya utama Kant.

Putin diketahui memuji dan mengutip Kant, malah mencadangkan pada 2013 bahawa filsuf itu harus dijadikan lambang rasmi Wilayah Kaliningrad.

Semasa bertemu pelajar universiti di Kaliningrad pada Januari, Putin memanggil Kant “salah seorang pemikir terbesar zamannya dan kita,” dan berkata seruan Kant “untuk hidup dengan akal sendiri” masih relevan hingga hari ini.

“Sebuah negara mesti hidup dengan akal sendiri… Ini tidak bermakna kita tidak peduli dengan kepentingan orang lain… tetapi kita tidak akan membenarkan kepentingan Rusia dilupakan. Di sesetengah negara, di kalangan jiran kita, tesis ini telah dilupakan. Banyak yang hidup dengan akal orang lain. Ini tidak akan membawa mereka apa-apa kebaikan,” kata Putin.

Pentadbiran Wilayah Kaliningrad menanggapi kenyataan Scholz pada Selasa, dengan berkata tiada siapa yang lebih banyak daripada Rusia untuk “memperingati kenangan filsuf hebat dan ajarannya.”

“Immanuel Kant meninggal sebagai subjek mahkota Rusia. Bagi saya, ini, lebih daripada sebarang kata-kata semua politikus Jerman, menunjukkan kedudukan filsuf hebat terhadap Rusia,” kata setiausaha akhbar gabenor, Dmitry Lyskov, dalam kenyataan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.