Ketua hak asasi manusia PBB ‘horror’ laporan kubur besar di hospital Gaza

(SeaPRwire) –   Ratusan mayat, termasuk wanita dan orang tua, dilaporkan ditemukan setelah serangan tentera Israel

Ketua Hak Asasi Manusia PBB Volker Turk berkata pada Selasa bahawa beliau “terkejut” dengan kemusnahan kemudahan perubatan Nasser dan Al-Shifa di Gaza oleh tentera Israel dan laporan kubur besar yang ditemui di sana.

Pihak berkuasa Palestin melaporkan mendapati skor mayat dalam kubur besar di hospital Nasser di Khan Younis minggu ini selepas ditinggalkan oleh IDF. Mayat juga dilaporkan di tapak Al-Shifa berikutan operasi khas tentera Israel.

Menurut Perkhidmatan Kecemasan Awam Hamas yang dikutip Reuters, jumlah 310 mayat sehingga kini telah ditemui dalam satu kubur besar di hospital Nasser, kemudahan kesihatan utama di selatan Gaza. Dua kubur besar lain dilaporkan telah dikenal pasti tetapi belum digali.

“Kami merasakan perlu memberi amaran kerana jelas terdapat banyak mayat yang ditemui,” kata Turk ketika membuat pengumuman di PBB melalui jurucakap.

“Sesetengah daripadanya mempunyai tangan terikat, yang tentu menunjukkan pelanggaran serius undang-undang hak asasi manusia antarabangsa dan undang-undang kemanusiaan antarabangsa, dan perlu disiasat lebih lanjut,” ketua hak asasi manusia PBB itu menyatakan.

Pejabat hak asasi manusia PBB berkata ia sedang bekerja untuk mengesahkan laporan pegawai Palestin, mendakwa bahawa sesetengah mayat dikebumikan di bawah timbunan sampah dan termasuk wanita dan orang tua.

Israel menyatakan ia terpaksa berjuang di dalam hospital kerana militan Hamas menggunakan kemudahan itu sebagai pangkalan, dakwaan yang dinafikan oleh kakitangan perubatan dan kumpulan militan itu sendiri. West Jerusalem melaporkan tentera-tentera menewaskan kira-kira 200 militan di Al-Shifa dan mengelakkan sebarang kecederaan orang awam.

Turk juga mengutuk serangan udara Israel ke atas Gaza beberapa hari lalu, yang beliau kata membunuh kebanyakannya wanita dan kanak-kanak.

Ketua Hak Asasi Manusia PBB sekali lagi memberi amaran kepada Israel menentang serangan penuh skala ke bandar Rafah di selatan Gaza, di mana kira-kira 1.4 juta orang Palestin yang dipindahkan telah mencari perlindungan sejak permulaan konflik Hamas-Israel. Serangan itu boleh membawa kepada “jenayah kekejaman lanjut,” Turk memperingatkan.

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu mengatakan bahawa Israel tidak boleh mencapai matlamatnya untuk “kemenangan penuh” tanpa melancarkan serangan ke Rafah.

Ketegangan berterusan di Gaza dipicu oleh serbuan Hamas ke selatan Israel pada Oktober lalu, yang mengorbankan kira-kira 1,200 nyawa dan beratus-ratus orang ditawan.

Semasa serangan balas Israel, sekurang-kurangnya 34,183 orang Palestin terbunuh dan 77,143 cedera, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak, menurut pihak berkuasa kesihatan tempatan. Ribuan lagi mayat mungkin tidak dihitung di bawah puing-puing merata seluruh enklaf yang musnah, pihak berkuasa tempatan percaya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.