Pemimpin Hak Asasi Manusia yang Terlihat dalam Rustin

Bayard Rustin mengandungi pelbagai aspek. Beliau membentuk pergerakan sosial yang bertindih sebagai seorang aktivis: ketidakganasan, hak awam, hak gay. Beliau pernah masuk penjara lebih 25 kali sebagai penunjuk perasaan. Beliau pernah ditampilkan dalam album bertajuk Elizabethan Songs and Negro Spirituals. Dan beliau dimainkan dengan baik oleh Colman Domingo dalam filem terbaru Rustin, sebuah biopik yang diramahkan sebagai potongan kehidupan.

“Beliau percaya akan janji Amerika,” kata Domingo dalam nota akhbar filem itu. “Beliau percaya akan prinsip-prinsip yang telah dinyatakan dan beliau hanya mahu negara itu benar-benar melaksanakannya.”

Rustin memberi tumpuan kepada bulan-bulan sebelum March on Washington for Jobs and Freedom 1963, yang dihadiri kira-kira 250,000 orang, yang membuka jalan kepada Akta Hak Awam 1964. Rustin merancang perarakan bersama-sama penganjur kesatuan pekerja A. Philip Randolph, menangani kerja berat, membina operasi akar umbi, dan merangsang orang muda. Filem itu, ditayangkan di pawagam terpilih pada 3 Nov dan disiarkan di Netflix pada 17 Nov, menampilkan beberapa tokoh utama pergerakan hak awam. Perarakan itu tidak akan melonjak tanpa Martin Luther King, Jr., dan NAACP akhirnya memberikan sokongannya.

“Tiga puluh tahun lalu, Gandhi berjalan ke laut, mengambil segenggam garam, dan memberi inspirasi kepada pergerakan yang menjatuhkan sebuah empayar,” kata Rustin dalam filem itu. “Masa telah tiba bagi kita untuk melakukan yang sama. Kami akan menyusun protes aman terbesar dalam sejarah negara ini.”

Bayard Rustin

Lahir pada 1912, Rustin dibesarkan oleh datuk-neneknya, Julia dan Janifer Rustin. Yang pertama adalah seorang Quaker dan ahli Persatuan Kebangsaan untuk Kemajuan Orang Berwarna (NAACP), yang kedua beragama Methodist Afrika, dan mereka menerima beliau sebagai gay. Pengasuhan ini membentuk pandangannya yang kuat tentang protes tidak ganas dan pasifisme.

Rustin pula menanamkan kepentingan rintangan pasif kepada Martin Luther King, Jr., di mana beliau merupakan penasihat dan kawan rapat. Kedua-dua mereka bekerja bersama buat pertama kali pada 1956 bagi boikot bas Montgomery. “Saya rasa adalah wajar untuk mengatakan bahawa pandangan Dr. King mengenai taktik tidak ganas hampir tidak wujud apabila boikot bermula,” kata Rustin.

Empat tahun kemudian—selepas Rustin menjadi ahli dalaman lingkaran King—kedua-dua mereka, bersama-sama penganjur kesatuan A. Philip Randolph, sedang menganjurkan perarakan di Persidangan Kebangsaan Demokratik untuk memprotes sikap lemah parti itu terhadap hak awam. Ahli Kongres Demokrat Adam Clayton Powell campur tangan, mengancam untuk salah menuduh Rustin, yang terbuka gay, telah berhubungan sulit dengan King.

Berfikir beliau akan memperdaya King, Rustin menulis surat peletakan jawatan daripada Southern Christian Leadership Conference, sebuah pertubuhan hak awam Afrika Amerika yang kedua-dua mereka asaskan bersama pada 1957. Sebaliknya, King menerima surat itu, dipaksa oleh pemimpin hak awam yang lain. Tiga tahun selepas itu, Rustin akan menghubungi King semula untuk sokongannya bagi March on Washington, penting bagi pergerakan.

Sebelum bekerja dengan King, Rustin telah memperkenalkan pergerakan untuk menghapuskan pemisahan dalam perjalanan bas antarabangsa. Pada 1942, di luar Nashville, beliau ditangkap, dipukul, dan dibawa ke balai polis kerana duduk di baris kedua bas.

“Ia terlintas kepadaku tidak lama selepas itu bahawa ia adalah keperluan mutlak bagi saya untuk mengisytiharkan kehomoseksualan kerana jika tidak saya adalah sebahagian daripada prasangka,” kata Rustin kepada seorang wartawan dari The Washington Blade pada pertengahan 1980-an. “Saya membantu dan membiarkan prasangka yang merupakan sebahagian daripada usaha untuk memusnahkan saya.”

Martin Luther King, Jr.

Dalam filem itu, aktivis hak awam Ella Baker (lakonan Audra McDonald) memberitahu Rustin satu kebenaran yang sukar: “Sendirian, anda dan Martin baik-baik sahaja. Tetapi bersama, anda api.” Sebaik sahaja King (lakonan Aml Ameen) bersetuju untuk membantu Rustin menaiktarafkan March on Washington, pergerakan menyala.

Pada Jun 1963, presiden ketika itu, John F. Kennedy, memberikan ucapan mengenai hak awam, yang dianggap aktivis dan penganjur sebagai lemah dan dirancang. Dalam ucapannya, Kennedy mengumumkan bahawa beliau akan menghantar undang-undang hak awam ke Kongres. Di skrin, King menunjukkan bahawa pada musim gugur, segregasionis akan merosakkan rancangan undang-undang yang dicadangkan. Ini, menurut Rustin, meninggalkan mereka dua bulan untuk merancang perarakan.

Perarakan itu sendiri memastikan kejayaan pergerakan hak awam dan mengukuhkan King sebagai wira Amerika. Tetapi Rustin yang meyakinkan King untuk menyertai dahulu.

A. Philip Randolph

Pada 1941, ketika Perang Dunia II, Randolph (lakonan Glynn Turman) menyeru perarakan untuk memprotes diskriminasi dalam industri pertahanan. Presiden ketika itu, Franklin D. Roosevelt, mengalah kepada tuntutan penganjur, dan perarakan itu dibatalkan. Roosevelt meluluskan Akta Pekerjaan Adil, kemenangan awal hak awam yang melarang diskriminasi dalam industri peperangan. Pada 1948, presiden Harry S. Truman melakukan sesuatu yang sama. Beliau mewujudkan Perintah Eksekutif 9981, yang secara rasmi menamatkan pemisahan dalam angkatan bersenjata, berikutan perarakan lagi yang dicadangkan oleh Randolph.

Dekad kemudian, Rustin pergi kepada mentornya, Randolph, untuk kepakarannya merancang perarakan. Apabila NAACP asalnya berkata tidak menyokong March on Washington, Randolph menasihati Rustin untuk memperbaiki hubungannya dengan King. Dan sebaik sahaja King berada di pihaknya, NAACP mengikut. Rustin meminta Randolph membantunya memperoleh sokongan daripada pemimpin lama pergerakan hak awam, termasuk Roy Wilkins. Apabila NAACP mengundi untuk mengeluarkan Rustin sebagai pengarah perarakan, dan melantik Randolph sebaliknya, Randolph segera melantik Rustin sebagai pengarah deputi juga.

Roy Wilkins

Wilkins (lakonan Chris Rock) merupakan Setiausaha Eksekutif NAACP ketika March on Washington. Beliau menentang Rustin kerana beliau dahulu berada dalam Liga Belia Komunis, dipenjara sebagai penentang taktik semasa Perang Dunia II, dan “gelagat dan reputasinya” membuat beliau sasaran mudah. Ini merupakan tema umum bagi pemimpin hak awam ketika itu: Mereka fikir keseksualan Rustin akan meletakkan pergerakan dalam bahaya.

Di luar skop filem, Wilkins memegang jawatan Setiausaha Eksekutif dalam NAACP dari 1955 hingga 1963, dan menjadi Pengarah Eksekutif dari 1964 hingga 1977.

Adam Clayton Powell, Jr.

Ahli Kongres Demokrat Adam Clayton Powell, Jr. (lakonan Jeffrey Wright) berasa sama seperti Wilkins terhadap Rustin. Pada 1960, beliaulah yang menghubungi King dan memberitahu beliau untuk membatalkan protes yang dirancang di Persidangan Kebangsaan Demokratik—atau beliau akan menyebarkan rumor tidak senonoh tentang King dan Rustin kepada media. Beberapa bulan kemudian, beliau menjadi pengerusi Jawatankuasa Pendidikan dan Buruh Dewan Perwakilan.

Powell mewakili Harlem di Dewan Perwakilan selama hampir tiga dekad, dari 1945 sehingga 1971. Beliau menjadi seorang politikus berkuasa dan semacam jurucakap bagi isu-isu hak awam.