Bagaimana Waktu Simpanan Siang Boleh Mempengaruhi Kesihatan Anda

Waktu ditunjukkan pada jam alarm yang dipaparkan di Warsaw, Poland pada 28 Oktober 2023.

CHICAGO (AP) — Kencan brunch dan permainan bola sepak mungkin lebih mudah untuk dihadiri pada Ahad ini, apabila telefon memberi waktu rehat tambahan satu jam kepada mereka yang bangun awal sebelum jam weker berbunyi.

Kekurangannya: Minggu depan di kebanyakan bahagian AS, matahari akan terbenam jauh sebelum ramai orang melangkah keluar pejabat, meninggalkan mereka berjalan untuk urusan atau berjalan kaki dalam kegelapan mutlak. Pada 5 November, waktu simpanan siang akan berakhir dan waktu piawai akan dimulakan, dan akan berterusan sehingga 10 Mac.

Tiada perlu menunggu jam tengah malam untuk menyediakan perubahan masa yang bermula awal Ahad, apabila 2 pagi menjadi 1 pagi. Sebelum tidur menjemput Sabtu malam, putar balik jam pada microwave, ketuhar, kereta, atau mana-mana peranti yang belum cukup bijak untuk membuat lompatan sendiri.

Jatuh Kembali

Selain kesilapan jadual dan gangguan kebiasaan tidur, pakar mengatakan ritual dua kali setahun ini boleh mempunyai kesan kesihatan yang lebih serius kepada manusia.

Ramai Amerika sudah kekurangan tidur, dan perubahan masa mengganggu jadual tidur lagi, kata Dr. Phyllis Zee, seorang penyelidik tidur di Northwestern Medicine di Chicago, walaupun beliau mengatakan “jatuh kembali” dan mendapat satu jam tambahan lebih mudah ditangani oleh tubuh berbanding “melonjak ke hadapan” dan kehilangan satu jam.

Kekurangan tidur kronik boleh meningkatkan tahap hormon stres yang meningkatkan kadar jantung dan tekanan darah, dan bahan kimia yang memicu radang, kajian mencadangkan.

“Hanya satu jam itu boleh mengubah jumlah tidur anda, kualiti tidur yang anda dapat,” kata Zee. Tidur yang tidak seimbang boleh menjejaskan keupayaan orang untuk menjalankan banyak tugas serentak, kekal siaga, dan malah mengekalkan keseimbangan, menjadikan mereka lebih cenderung untuk kemalangan.

Molly Hart, jurucakap Kumpulan Auto Club AAA, memberi amaran bahawa terdapat peningkatan kemalangan di jalan raya berikutan perubahan masa.

“Dengan berakhirnya waktu simpanan siang, apa yang sebenarnya perlu difokuskan oleh orang ialah pemanduan mereka kini pada petang apabila lebih gelap lebih awal,” dan apabila mereka mungkin merasa mengantuk, katanya.

Hawaii, Samoa Amerika, Guam, Puerto Rico, Kepulauan Virgin Amerika Syarikat dan kebanyakan Arizona tidak mengamalkan waktu simpanan siang.

Beberapa ahli Kongres telah mendesak agar berakhirnya pergerakan bolak-balik dan membuat waktu simpanan siang kekal secara kekal.

Senat AS pada Mac 2022 meluluskan rang undang-undang bipartisan yang dinamakan Akta Perlindungan Cahaya Matahari, tetapi terkandas di Dewan. Rang undang-undang itu diperkenalkan semula oleh Sen. Marco Rubio pada Mac tahun ini, kemudian dirujuk ke jawatankuasa, di mana ia kekal tidak aktif.


Savage ialah anggota kor untuk Associated Press/Report for America Statehouse News Initiative. Report for America ialah program perkhidmatan kebangsaan yang meletakkan wartawan di pejabat berita tempatan untuk melaporkan isu-isu yang kurang diliputi.