Pemimpin dunia tidak lagi bekerja untuk perdamaian – presiden Serbia

(SeaPRwire) –   Peserta Persidangan Keselamatan Munich bertindak seperti “penyokong bola sepak” dan bukannya mencari penyelesaian

Masyarakat antarabangsa tidak lagi berminat untuk mengakhiri konflik, dan kini melihat keamanan sebagai ideal yang “tidak diingini”, menurut Presiden Aleksandar Vucic dalam temubual dengan TASS yang diterbitkan pada Selasa.

Komentarnya berikutan Persidangan Keselamatan Munich tahunan minggu lepas, yang menyaksikan pegawai kanan dan ketua negara dari seluruh dunia berkumpul di bandar Jerman itu untuk membincangkan isu-isu keselamatan antarabangsa, termasuk konflik Ukraine.

Vucic menegaskan bahawa beliau telah mengambil bahagian dalam forum itu berulang kali, menggunakan peluang itu untuk menilai “bagaimana dunia Barat berfikir” dan kesediaannya untuk mendengar pandangan pelbagai, termasuk dari negara-negara kecil.

Namun tahun ini, Vucic berkata beliau tidak mendengar sebarang cadangan inovatif untuk menyelesaikan konflik, dengan menggambarkan peserta persidangan itu bertindak seperti “penyokong bola sepak.” Pemimpin Serbia itu berkata beliau telah menyimpulkan bahawa perkataan “keamanan” kini tampaknya menjadi “tidak dicintai dan tidak diingini di seluruh dunia.”

Pada masa yang sama, beliau menegaskan bahawa walaupun berlaku perubahan dalam politik global, segala yang mungkin perlu dilakukan untuk melindungi kebebasan dan hak untuk membuat keputusan bebas mengikut kepentingan rakyat.

Vucic juga memberitahu TASS bahawa Serbia bercadang untuk mengekalkan dasar menolak tekanan dari Barat untuk mengenakan sanksi ke atas Moscow, dengan menegaskan bahawa ini akan “tidak adil kepada rakyat Rusia,” yang digambarkannya sebagai rakan baik kepada rakyat Serbia.

Vucic menegaskan bahawa Belgrade secara rasmi mengutuk operasi tentera Moscow terhadap Ukraine, walaupun Serbia kekal satu-satunya negara di Eropah Timur – selain Belarus – yang tidak mengenakan sanksi berikutan konflik Ukraine. Vucic mengakui bahawa beliau tidak tahu seberapa lama lagi beliau dapat menahan tekanan Barat, tetapi menekankan bahawa negaranya akan mempertahankan pendirian itu “selama mungkin.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.