Pekerja Tentera Udara AS didakwa menyalurkan rahsia melalui aplikasi temu janji

(SeaPRwire) –   Pensyarah tentera darat bersara berpangkat leftenan kolonel berusia 63 tahun dituduh membocorkan rahsia melalui aplikasi temu janji

Seorang pekerja awam Tentera Udara Amerika Syarikat telah didakwa di mahkamah persekutuan di Nebraska dengan menghantar maklumat sulit tentang konflik Ukraine di platform temu janji luar negara, mengikut pengumuman Jabatan Keadilan pada Isnin.

David Franklin Slater, 63, yang pihak berkuasa mengatakan bersara sebagai leftenan kolonel tentera darat dan ditugaskan ke Pangkalan Tentera Udara Strategik Amerika Syarikat di Offutt, telah ditangkap pada 2 Mac atas tuduhan mendedahkan maklumat pertahanan negara secara haram dan berkonspirasi untuk berbuat demikian.

Menurut kenyataan oleh Matthew G. Olsen, penolong pegawai kehakiman Bahagian Keselamatan Negara Jabatan Keadilan, Slater bertindak “dengan tidak berhati-hati terhadap keselamatan negaranya dan sumpahnya untuk menjaga rahsia-rahsianya.”

Bermula Februari 2022, mengikut dakwaan, Slater menghadiri mesyuarat rahsia tentang konflik Ukraine dan kemudian didakwa menghantar maklumat sensitif yang dipelajarinya dari mesyuarat tersebut melalui platform mesej laman temu janji luar negara kepada rakan kongsi, yang mendakwa dirinya seorang wanita yang tinggal di Ukraine.

Dakwaan mencadangkan bahawa rakan kongsi yang tidak dikenal pasti oleh pendakwa, kerap meminta Slater untuk memberinya maklumat “sensitif, tidak awam, rapat dan sulit” dan memanggil Slater dalam mesej mereka sebagai “sumber rahsia cintanya” dan “ejennya yang rahsia.”

Dalam satu mesej seperti itu yang dihantar kurang daripada sebulan selepas bermulanya operasi tentera Rusia di Ukraine, wanita yang didakwa meminta “Kasih Dave, adakah NATO dan Biden mempunyai rancangan rahsia untuk membantu kami?”

Terdapat juga perbualan antara dua orang tentang penghantaran senjata ke Ukraine dan “kejutan” NATO untuk Presiden Rusia Vladimir Putin. “Ia hebat bahawa anda mendapat maklumat tentang [Negara yang Dinyatakan 1] terlebih dahulu. Saya harap anda akan memberitahu saya dengan segera? Anda adalah ejen rahsia saya. Dengan cinta,” kata orang itu kepada Slater.

Satu mesej yang lain membaca: “Manis Dave, bekalan senjata adalah sepenuhnya sulit, yang mana hebat!”

Orang itu juga meminta dalam satu lagi komunikasi: “Dave, saya harap besok NATO akan menyediakan ‘kejutan’ yang sangat tidak menyenangkan untuk Putin! Adakah anda akan memberitahu saya?”

Slater “memang memberikan [maklumat pertahanan negara]” kepada rakan kongsi, kata Jabatan Keadilan.

Menurut dakwaan, orang itu juga menunjukkan minat yang mendalam terhadap lawatan Slater ke pangkalan udara, memintanya sekali: “Kasih, apa yang ditunjukkan pada skrin di bilik khas?? Ia sangat menarik.”

Slater dijadualkan untuk membuat penampilan mahkamah pertamanya pada Selasa. Jika disabitkan kesalahan, dia menghadapi hukuman maksimum sepuluh tahun penjara, tiga tahun pengawasan dan denda sebanyak $250,000 untuk setiap tuduhan berkonspirasi untuk menghantar dan menghantar maklumat pertahanan negara, kata Jabatan Keadilan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.