Peguam dan wartawan yang melawat Julian Assange dibenarkan menyaman CIA

(SeaPRwire) –   Peguam dan wartawan yang mendakwa telefon pintar mereka dicari tanpa izin dibenarkan untuk menuntut ganti rugi

Seorang hakim persekutuan telah memutuskan bahawa empat warganegara Amerika Syarikat boleh meneruskan saman mereka terhadap CIA di mahkamah. Mereka mendakwa peranti elektronik mereka dicari secara haram bagi pihak agensi itu apabila mereka melawat pengasas WikiLeaks Julian Assange di kedutaan Ecuador di London.

Keputusan oleh Hakim Mahkamah Daerah Amerika Syarikat John Koeltl di Bandaraya Manhattan pada Selasa berkaitan dengan kes yang difailkan oleh peguam Margaret Ratner Kunstler dan Deborah Hrbek, serta John Goetz dan Charles Glass – wartawan yang melaporkan isu-isu keselamatan negara. Aduan mereka pada mulanya difailkan pada Ogos 2022, tetapi CIA cuba untuk menolaknya.

Kes ini memberi tumpuan kepada peristiwa di kedutaan Ecuador pada 2017 dan 2018, apabila empat individu itu melawat Assange. Undercover Global, syarikat Sepanyol yang kini tidak beroperasi yang disewa oleh misi diplomatik untuk menyediakan keselamatan, didakwa telah dikompromi oleh mata-mata Amerika Syarikat. Ia telah memasang kamera dan mikrofon rahsia untuk mengintip Assange, dan berkongsi data peribadi tentang pengunjung dengan CIA, menurut laporan akhbar dan pengemukaan mahkamah.

Aduan itu diarahkan kepada Undercover Global, CEO-nya David Morales Guillen, CIA dan ketua-nya ketika itu Mike Pompeo. Pompeo secara terbuka telah menabalkan WikiLeaks “perkhidmatan keselamatan negara musuh bukan negara,” dan menunjukkan permusuhan terhadap Assange. Penggugat mendakwa sikap ini memotivasikan agensi untuk memantau melalui proxy.

Koeltl sebahagiannya meluluskan permintaan CIA untuk menolak, memutuskan bahawa penggugat tidak boleh mempertanggungjawabkan Pompeo secara peribadi atas dakwaan pelanggaran perlindungan perlembagaan mereka daripada pencarian dan rampasan yang tidak munasabah. Beliau juga menolak aduan mereka tentang kamera tersembunyi, tetapi membenarkan dakwaan terhadap agensi berkaitan dengan peranti peribadi untuk diteruskan.

Menurut laporan media Amerika Syarikat, CIA di bawah Pompeo bersedia untuk bertindak ke tahap drastik dalam menargetkan Assange. Beliau bersembunyi di kedutaan kerana takut ditangkap dan diekstradisi ke AS. Siasatan oleh Yahoo News berdasarkan temu bual berbilang dengan pegawai agensi mendakwa pada 2021 bahawa Pompeo telah mempertimbangkan pelbagai senario untuk mendapatkan Assange, termasuk penculikan atau pembunuhan yang mungkin.

Ecuador membenarkan pihak penguatkuasa undang-undang Britain menangkap Assange pada 2019, selepas kerajaan baru di Quito membatalkan perlindungan suaka beliau. Sejak itu beliau ditahan di penjara maksima keselamatan. Mahkamah Tinggi London dijadualkan untuk mengkaji rayuan undang-undang terakhir beliau menghalang ekstradisi ke AS pada Februari, WikiLeaks umumkan pada Selasa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.