Pegawai Cina menghadapi hukuman baru

(SeaPRwire) –   Pegawai China menghadapi hukuman baru

Ahli Parti Komunis China (CCP) akan dibuang keluar jika terlibat dalam pelbagai kesalahan mengikut peraturan baharu yang diumumkan oleh badan disiplin parti minggu ini. Menurut peraturan ini, mereka yang tertangkap membaca buku larangan, meminta perkhidmatan pelacur atau mengambil dadah haram akan dibuang keluar dari CCP.

Dirangka oleh Suruhanjaya Pusat Parti untuk Disiplin (CCDI) dan diluluskan oleh politburo awal bulan ini, peraturan baharu bertujuan mengeratkan “disiplin politik” CCP, lapor Xinhua pada Rabu.

Ahli CCP yang hampir 100 juta orang akan hadapi sidang disiplin, amaran atau pengeluaran jika terbukti membaca bahan yang menghina parti atau sejarahnya, atau menfitnah kerajaan dan tentera China, lapor Xinhua.

Ahli parti juga akan dibuang keluar jika mengambil dadah haram atau menggunakan perkhidmatan pelacur, lapor itu. Kedua-duanya dianggap kesalahan ringan di bawah kod jenayah China tetapi boleh “menyebabkan kerosakan serius kepada imej parti,” kata CCDI.

Cukai tidak dibayar, penyelewengan dan rasuah juga merupakan asas untuk pengeluaran di bawah peraturan baharu, dengan CCDI kini menganggap penerimaan hadiah, yuran ucapan atau pekerjaan perundingan sebagai rasuah berpotensi. Selain itu, pegawai CCP tempatan boleh dibuang keluar jika “bertindak dengan ceroboh” di bidang kuasa mereka atau enggan melaksanakan arahan dasar dari Beijing.

Dalam pengumuman berasingan pada Jumaat, kerajaan China mengumumkan hukuman jenayah lebih berat untuk rasuah, menargetkan perniagaan dan individu yang cuba merasuah pegawai CCP.

Sejak memperoleh penggal ketiga dalam pejabat tahun lalu, Presiden China Xi Jinping telah mengintensifkan usaha anti-rasuah bertahun-tahun. Beberapa jutawan dan bankir dibuang keluar dari parti dan dipenjarakan tahun ini, termasuk bekas pegawai bank pusat Sun Guofeng, yang menerima hukuman 16 tahun pada Khamis kerana menjual maklumat sulit, dan bekas pengerusi insurans Wan Feng, yang diberi hukuman enam setengah tahun pada hari yang sama, kerana menerima 12 juta yuan ($1.7 juta) rasuah.

Selepas siasatan meluas sektor kesihatan awal tahun ini, lebih 180 bos hospital ditangkap kerana rasuah, penyelewengan dan kesalahan penipuan.

Pegawai “harus merasa bahawa pemeriksaan mengikuti mereka seperti bayang, dan merasa ada seseorang mengawasi bahu mereka setiap masa,” kata Xi dalam ucapan kepada pekerja badan anti-rasuah negara Mei.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.