PBB Membatalkan Penghantaran Makanan dan Bekalan ke Gaza Kerana Gangguan Komunikasi Menyukarkan Bantuan

(SeaPRwire) –   DEIR AL-BALAH, Gaza Strip — Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu terpaksa menghentikan penghantaran makanan dan bekalan yang lain ke Gaza pada hari Jumaat dan memberi amaran tentang kemungkinan besar berlakunya kebuluran meluas selepas perkhidmatan internet dan telefon terputus kerana kekurangan bahan api.

Israel mengumumkan bahawa ia akan membenarkan dua trak tangki bahan api sehari masuk ke Gaza untuk PBB dan sistem komunikasi. Jumlah itu separuh daripada apa yang diperlukan PBB untuk menjalankan fungsi menyelamatkan nyawa bagi ratusan ribu orang di Gaza, termasuk menyalakan sistem air, hospital, kilang roti dan traknya menghantar bantuan.

Israel telah menghalang masukan bahan api sejak permulaan perang, dengan alasan ia akan disalahgunakan oleh Hamas untuk tujuan tentera. Ia juga telah menghalang makanan, air dan bekalan lain kecuali aliran bantuan kecil dari Mesir yang pekerja bantuan kata jauh kurang daripada yang diperlukan.

, kini memasuki hari kedua, secara besar-besaran memutuskan rakyat Gaza berjumlah 2.3 juta orang antara satu sama lain dan dunia luar.

Agensi PBB untuk pelarian Palestin, dikenali sebagai UNRWA, tidak dapat membawa masuk konvoi bantuannya pada hari Jumaat kerana pemutusan komunikasi dan tidak akan dapat berbuat demikian sehingga ia berterusan, kata jurucakap Juliette Touma.

“Pemadaman internet yang berpanjangan bermakna penangguhan operasi kemanusiaan kami di Jalur Gaza,” kata Touma kepada Agensi Berita Associated Press.

Pasukan Israel telah memberi isyarat bahawa ia boleh meluaskan serangan daratnya ke arah selatan Gaza walaupun terus menjalankan operasi di utara. Askar telah mencari hospital terbesar di Gaza, Shifa, untuk mengesan tinggalan pusat arahan Hamas yang didakwa terletak di bawah bangunan — dakwaan yang dinafikan Hamas dan kakitangan hospital.

Pada hari Jumaat, tentera berkata ia mendapati mayat tawanan lain, Kpl. Noa Marciano, di bangunan bersebelahan dengan Shifa, seperti mayat tawanan lain yang ditemui pada hari Khamis, Yehudit Weiss. Beratus-ratus pengiring, banyak membawa bendera Israel, menghadiri pengebumian Marciano pada hari Jumaat di kampung halamannya di Modi’in.

Perang, kini memasuki minggu keenam, dipicu oleh , di mana militan membunuh lebih daripada 1,200 orang, kebanyakannya orang awam, dan .

Lebih daripada 11,400 orang Palestin telah terbunuh dalam perang, dua pertiga wanita dan kanak-kanak, menurut pihak berkuasa kesihatan Palestin. Yang lain telah dilaporkan hilang, . Kiraan antara orang awam dan militan, dan Israel mengatakan ia telah membunuh beribu-ribu militan.

Bantuan kering

Selepas permintaan Amerika, Israel bersetuju membenarkan jumlah “sangat minimum” bahan api masuk ke Gaza setiap hari, penasihat keselamatan negara Tzachi Hanegbi berkata. COGAT, badan tentera Israel bertanggungjawab untuk hal ehwal Palestin, berkata ia akan bersamaan 60,000 liter (15,850 gelen) sehari untuk PBB.

Untuk rangkaian komunikasi, Israel juga bersetuju 10,000 liter sehari (2,640 gelen) lagi, kata seorang pegawai Kementerian Luar Negeri Amerika Syarikat .

UNRWA dan kumpulan kemanusiaan lain memerlukan sekurang-kurangnya 120,000 liter (31,700 gelen) sehari untuk menjalankan fungsi menyelamatkan nyawa, kata Touma.

Gaza hanya menerima 10% daripada bekalan makanan yang diperlukan setiap hari dalam hantaran dari Mesir, menurut PBB, dan pemadaman sistem air meninggalkan kebanyakan penduduk minum air tercemar, menyebabkan wabak penyakit.

Dehidrasi dan kebuluran semakin meningkat, dengan hampir semua penduduk memerlukan makanan, kata Abeer Etefa, jurucakap serantau PBB bagi Program Makanan Sedunia dari Kaherah.

“Orang-orang menghadapi kemungkinan langsung kelaparan,” katanya pada hari Khamis.

Mars untuk tawanan

Pegawai Israel sebelum ini berjanji bahan api tidak akan dibenarkan masuk sehingga militan Gaza melepaskan tawanan. Kerajaan telah di bawah tekanan awam yang kuat di Israel untuk menunjukkan ia sedang berbuat segala-galanya untuk membawa pulang lelaki, wanita dan kanak-kanak yang diculik dalam serangan Hamas.

Ribuan peserta — termasuk keluarga lebih 50 tawanan — memulakan perjalanan kaki keempat dari lima hari dari Tel Aviv ke Jerusalem, berteriak, “Bawa mereka pulang!” Mereka berarak ke pejabat Perdana Menteri Benjamin Netanyahu, mendesak Kabinet Perangnya untuk berbuat lebih untuk menyelamatkan sanak saudara mereka. Mereka telah mendesak kabinet untuk mempertimbangkan gencatan senjata atau pertukaran tawanan sebagai balasan untuk tawanan.

Hamas telah menawarkan untuk menukar semua tawanan untuk kira-kira 6,000 orang Palestin di penjara Israel, yang ditolak kabinet.

Keadaan di Shifa

Dengan askar Israel bertebaran di sekeliling kompleks hospital Shifa, doktor bercerita tentang keadaan mengerikan di dalam. Elektrik telah terputus hampir seminggu, meninggalkan inkubator untuk bayi dan ventilator untuk pesakit ICU tidak berfungsi. Hampir 7,000 orang terperangkap di sana dengan bekalan makanan yang sedikit, termasuk pesakit, kakitangan dan keluarga awam.

Pengarah hospital, Mohammed Abu Selmia, berkata kepada televisyen Al-Jazeera bahawa 52 pesakit telah mati sejak bahan api habis — naik daripada 40 yang dilaporkan sebelum tentera Israel menyerbu pada hari Rabu. Beliau berkata kakitangan sedang memotong anggota badan sesetengah mangsa cedera untuk mengelakkan jangkitan merebak kerana kekurangan ubat-ubatan.

Lebih ramai lagi berada di ambang maut kerana luka mereka “terbuka dengan maggot keluar daripadanya,” kata doktor lain, Faisal Siyam, kepada Al-Jazeera.

Dr. Ahmad Mukhalalti, berkata kebanyakan 36 bayi pramatang menderita cirit-birit teruk kerana tiada air bersih. Beliau berkata tentera Israel telah mengambil semua mayat dari bilik mayat dan dari kubur mas yang diusik kakitangan beberapa hari sebelumnya di halaman.

Tentera Israel tidak memberi komen mengenai laporan itu. Akaun doktor itu tidak dapat disahkan secara bebas.

Abu Selmia berkata tentera Israel hendaklah membawa mereka bahan api untuk menyala peralatan atau membenarkan evakuasi.

“Hospital telah menjadi penjara besar,” katanya. “Kami dikelilingi maut.”

Jurucakap tentera Israel, Kolonel Richard Hecht mengakui bahawa operasi mencari tinggalan Hamas bergerak perlahan. “Ia akan mengambil masa,” katanya.

Israel menghadapi bahawa Hamas menubuhkan pusat arahan utamanya di dan di bawah hospital. Sehingga kini, Israel telah menunjukkan foto dan video simpanan senjata yang didakwa dijumpai di dalam kerana juga pintu masuk terowong.

Dakwaan itu adalah sebahagian dari tuduhan Israel yang lebih luas bahawa Hamas menggunakan orang Palestin sebagai perisai manusia di seluruh Jalur Gaza, dengan mendakwa itulah sebabnya bilangan korban awam yang besar semasa minggu-minggu pengeboman.

Serangan di selatan

Serangan udara terus menghujani sektor selatan Gaza, di mana kebanyakan penduduknya kini berlindung. Di kalangan mereka beratus-ratus ribu orang yang mematuhi seruan Israel untuk mengosongkan Bandar Gaza dan utara untuk mengelakkan serangan daratnya.

Dalam kem pelarian Nusseirat, serangan menghancurkan sebuah bangunan menjadi kepingan membunuh sekurang-kurangnya 41 orang, kakitangan hospital berhampiran berkata. Penduduk berkata puluhan lagi terperangkap dalam reruntuhan.

Serangan awal di luar bandar Khan Younis membunuh 11 ahli keluarga yang telah dievakuasi dari Bandar Gaza. Puluh-puluh mangsa cedera, termasuk bayi dan kanak-kanak kecil, mengalir ke hospital berhampiran.

Di bilik mayat, Alaa Abu Hasira menangis ke atas mayat dari serangan, berbaris bersebelahan di lantai, termasuk anaknya, anak perempuannya dan beberapa saudara perempuannya. “Semua orang saya yang saya cintai sudah tiada. Semua orang saya yang saya cintai sudah tiada,” jeritnya.

Sehingga kini, serangan darat Israel telah memfokuskan ke utara Gaza sebagai ia bersumpah untuk menyingkirkan Hamas daripada kuasa dan menghancurkan keupayaan tenteraannya. Jika serangan itu bergerak ke selatan, ia tidak jelas di mana orang Palestin boleh pergi. Mesir telah menerima mereka ke tanahnya.

Semasa ketegangan terus meningkat di tempat lain, tentera Israel bertembung dengan penembak haram Palestin di Jenin di Tebing Barat yang diduduki, membunuh sekurang-kurangnya tiga orang Palestin. Pertempuran meletus lewat hari Khamis semasa serbuan Israel.

Tentera Israel berkata lima militan dibunuh. Kementerian Kesihatan Palestin berkata tiga orang mati. Kumpulan militan Jihad Islam mendakwa

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)