Ahli-ahli Hak Asasi Manusia dalam filem Netflix Rustin Mengingati Perarakan ke atas Washington

(SeaPRwire) –   Joyce Ladner merasakan seolah-olah dia berada di Perarakan untuk Pekerjaan dan Kebebasan 1963 lagi. Menceritakan pengalaman kepada TIME pada November, aktivis hak asasi manusia berusia 80 tahun itu mengatakan bahawa melihat dari pentas di Memorial Lincoln dan melihat kerumunan 250,000 orang adalah kenangan terbesarnya. Ia tidak dapat dijelaskan.

Perarakan untuk Pekerjaan dan Kebebasan adalah protes aman terbesar di AS sehingga saat itu. Fakta bahawa ia tidak menggunakan kekerasan (lebih seribu orang hadir sebagai penjaga damai tanpa senjata mereka) dapat dikaitkan dengan arkitek tidak dikenalinya, Bayard Rustin. Sekeping kisahnya, yang diatur selama bulan-bulan bergegas menuju perarakan, akhirnya diceritakan kepada audiens yang lebih luas dalam Rustin, drama Netflix yang disiarkan pada 17 Nov.

Sementara perarakan paling dikenal karena menjadi tuan rumah pidato Martin Luther King, Jr. yang menggebu-gebu “Saya Memiliki Mimpi” – dan untuk membuka jalan bagi Undang-Undang Hak Sipil 1964 – Rustin yang membuatnya terjadi, merekrut pemuda dan membangun operasi akar rumput dalam dua bulan. Tetapi Rustin terbuka gay pada saat itu masih tabu – terutama bagi pemimpin hak asasi manusia yang khawatir bahawa keceriaan Rustin akan mengalihkan perhatian dari gerakan.

Ketika Roy Wilkins, ketika itu sekretaris eksekutif Persatuan Kebangsaan untuk Kemajuan Orang Berwarna (NAACP), mengeluarkan Rustin sebagai direktur perarakan, pengurus serikat A. Philip Randolph menjadi direktur sebaliknya. Dia segera mengangkat Rustin kembali sebagai wakil direktur, meletakkannya kembali bertanggung jawab dalam segala cara kecuali nominal.

Pada September 1963, pasangan itu akan ditampilkan di LIFE dengan keterangan “Pemimpin: Randolph dan Rustin”. Majalah itu menyebut perarakan “produk yang luar biasa berjaya dari kepemimpinan.” “Ia berjalan tanpa hambatan,” katanya, “dalam hampir kedamaian beatifikasi.” Tetapi Rustin kemudian akan hilang dari buku sejarah. Colman Domingo, yang memainkannya dalam film itu, memberitahu majalah Queue Netflix bahawa dia berfikir dia secara singkat belajar tentang Rustin pada tahun ketiganya di Universiti Temple, tetapi dia tidak bisa ingat dengan jelas.

September 6, 1963 cover of LIFE showing A. Phillip Randolph and Bayard Rustin, organizers of the March on Washington For Jobs and Freedom, aka the Freedom March, stand in front of the Lincoln Memorial.

Pada musim panas 1963, Rustin mulai mengorganisasi, mendirikan pejabat di rumah baris Harlem yang kotor. Di sana, dia mendelegasikan tanggung jawab kepada tentera pemuda.

dan Eleanor Holmes Norton berusia 86 tahun – yang kini adalah anggota Kongres AS dari Washington, DC – adalah anggota Jawatankuasa Koordinasi Pelajar Non-Kekerasan (SNCC) pada masa itu. Ladner akan memasuki tahun terakhirnya di Kolej Tougaloo dan Norton adalah pelajar di Sekolah Undang-Undang Yale. Kedua-dua mereka, bersama-sama dengan adik Ladner Dorie, pengarah pengangkutan Rachelle Horowitz di Chelsea.

Kedua-duanya digambarkan dalam Rustin, oleh dan , masing-masing. (Ladner melawat set penggambaran perarakan itu sendiri.) Mereka berbicara tentang apa yang seperti berada di perarakan, kerja keras yang diperlukan untuk merancangnya, dan warisan Rustin.

“Rustin adalah jenius sebenar,” kata Norton. “Memang, slogan itu adalah Perarakan untuk Pekerjaan dan Kebebasan, bukan hanya kebebasan. Dan dia menganjurkan perarakan itu dalam kira-kira lapan minggu. Saya tidak fikir kami pernah ada perarakan untuk menghasilkan begitu banyak undang-undang.”

Presiden John F. Kennedy memberikan tentang hak asasi manusia pada Jun 1963, tetapi aktivis berfikir ia kurang gigi. Mereka berfikir bahawa ahli-ahli parti segregasi Dixiecrat dari Selatan akan merobohkan sebarang perubahan nyata dalam undang-undang yang dicadangkan Kennedy pada musim gugur.

Itu menetapkan jam berdetik, meninggalkan Rustin dan legion sukarelawannya dengan dua bulan untuk menyelaraskan perarakan, yang berlangsung pada 28 Ogos 1963. Ia menetapkan pentas untuk perubahan yang monumental: Undang-Undang Hak Sipil 1964, Undang-Undang Hak Mengundi 1965, dan Undang-Undang Perumahan Adil 1968.

“Perarakan itu adalah kali pertama gerakan hak awam dinasionalisasikan,” kata Ladner. “Sebelum itu, kami di Selatan berjuang di ladang, agak terputus dari kebanyakan perkhidmatan berita. Tetapi perarakan itu menasionalisasikan perjuangan. Ia memberikan kepemilikan kepada semua rakyat Amerika. Setiap orang yang berada di sana merasa bahawa ia adalah sebahagian daripada perjuangan mereka juga.”

Dalam filem itu, Rustin menghantar adik-beradik Ladner ke kawasan kaya New York untuk menceritakan kisah mereka dan mengumpul dana untuk menaikkan bas orang ke perarakan. “Saya ingin berkongsi apa yang seperti tumbuh di Hattiesburg,” Mississippi, kata Joyce kepada bilik penuh wanita putih kaya. “Terlepas daripada seberapa pintar anda, anda diberitahu bahawa impian anda tidak akan pernah terjadi. Kerana warna kulit anda.”

Sementara itu, Norton dihantar ke mesyuarat ahli-ahli serikat Brooklyn, di mana dia memperoleh sokongan. “Selama pekerja berkulit hitam tidak mempunyai rumah dan dibayar rendah,” katanya, “maka nasib semua pekerja akan terancam bahaya.”

Bersama-sama, Rustin dan pasukannya membiayai dan menguruskan 22,000 bas berlesen, 40 , dan enam penerbangan berlesen – ditambah satu pesawat berlesen bintang, termasuk Harry Belafonte, Marlon Brando, James Baldwin, Charlton Heston, Diahann Carroll, Sammy Davis Jr., Lena Horne, dan Burt Lancaster. (Tidak lupa 27 sumber air mudah alih, 22 stesen pertolongan cemas, dan 292 tandas.)

Dan Rustin menyelesaikan semua ini di hadapan diskriminasi dan homofobia yang ditujukan, baik dalam gerakan mahupun di luar gerakan. Roy Wilkins dari NAACP telah cuba menghalangnya daripada dikaitkan dengan perarakan. Ahli Kongres Demokrat Adam Clayton Powell pernah untuk menuduh Rustin secara palsu mempunyai hubungan sulit dengan Martin Luther King Jr. untuk menghentikan mereka membantah di Konvensyen Kebangsaan Demokrat 1960. Dan Senator South Carolina Strom Thurmond memanggil Ruston “pervert” di radio kebangsaan, mendedahkan penangkapannya pada 1953 kerana aktiviti seksual dengan lelaki.

“Bayard mempunyai beberapa saraf baja. Tetapi dia ditindas, benar-benar,” kata Ladner. “Dan saya tidak kenal banyak orang yang akan mampu berdiri dan berdiri tegak dan terus bekerja.”

“Enam puluh tahun yang lalu, hampir tidak ada orang yang terbuka gay,” dia terus. “Semua orang menyimpan seksualiti peribadi. Tetapi Bayard tidak pernah menyembunyikan dirinya. Dia adalah dia.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)