Parti Perdana Menteri Belanda keluar menolak gabungan sayap kanan jauh

(SeaPRwire) –   Perbincangan untuk membentuk kerajaan baru Belanda yang diketuai oleh Geert Wilders dijangka akan berterusan sehingga tahun depan.

Parti Perdana Menteri Belanda keluar, Mark Rutte, telah menolak peranan dalam kabinet Belanda seterusnya selepas kemenangan pilihan raya mengejutkan calon anti-imigresen Geert Wilders, ketuanya telah berkata.

Dalam apa yang merupakan tamparan kepada harapan Wilders untuk membentuk kerajaan gabungan, Dilan Yesilgoz, ketua Parti Kebebasan Rakyat dan Demokrasi (VVD) berpusat kanan, berkata pada Jumaat bahawa ia tidak akan memasuki perbincangan rasmi dengan Parti Kebebasan (PVV) Wilders. Walau bagaimanapun, Yesilgoz menunjukkan bahawa partinya mungkin menyokong Wilders dalam beberapa undian dasar tertentu di parlimen.

Perbincangan gabungan yang melibatkan PVV Wilders dan ahli-ahli lain daripada apa yang merupakan lanskap politik Belanda yang berpecah telah berterusan selepas keputusan pilihan raya Rabu yang mencerminkan perubahan naratif politik negara itu. Wilders, yang parti itu memenangi 37 daripada 150 kerusi, tidak boleh membentuk kerajaan sendiri dan akan memerlukan rakan kongsi gabungan berpotensi untuk bersatu jika dia mahu menggantikan Rutte sebagai perdana menteri.

Walau bagaimanapun, sebarang perbincangan berjaya akan memerlukan pengesahan beberapa tuntutan dasar yang lebih kontroversi. Sebelum ini Wilders mengisytiharkan bahawa beliau tidak akan menyokong “sekolah Islam, al-Quran dan masjid.” Salah satu rakan kongsi gabungan yang mungkin, Yesilgoz daripada parti VVD berpusat kanan, mencatatkan bahawa parti New Social Contract (NSC) berpusat kanan.

“Pemenang besar adalah PVV dan NSC,” katanya, menurut penyiar Belanda NOS pada Jumaat. “Tetapi kami akan membolehkan kabinet berpusat kanan. Kami akan menyokong cadangan konstruktif, jadi ia adalah bentuk toleransi.”

Menanggapi Yesilgoz pada X (dahulunya Twitter) pada Jumaat, Wilders berkata bahawa ia adalah “kesian” yang beliau dan partinya tidak berminat dalam perikatan politik. “Saya berharap mereka mengubah fikiran kerana memerintah lebih baik daripada menoleransi.”

Daripada rakan kongsi gabungan yang mungkin untuk kerajaan yang diketuai oleh Wilders, Gerakan Petani-Warga (BBB) berkata bahawa ia bersedia untuk menyertai PVV dalam kerajaan. Parti pertanian yang ditubuhkan pada tahun 2019 berikutan protes petani yang meluas di Belanda, memegang bilangan kerusi yang besar di senat yang boleh digunakan untuk menghalang undang-undang daripada diluluskan.

Perbincangan gabungan dijangka akan mengambil masa berbulan-bulan untuk membuahkan kesimpulan. Kerajaan Belanda terakhir mengambil 299 hari untuk membentuk.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)