Gencatan Senjata Pendek, Pertempuran Panjang – Israel

(SeaPRwire) –   Menteri Pertahanan Israel memberi amaran bahawa peperangan dengan Hamas akan berlarutan sekurang-kurangnya dua bulan lagi apabila berlakunya pertarungan semula

Menteri Pertahanan Israel Yoav Gallant telah menafikan sebarang harapan bahawa gencatan senjata sementara di Gaza akan membawa kepada keamanan yang lebih berpanjangan, dengan menyatakan bahawa peperangan dengan Hamas mungkin akan berlarutan selama berbulan-bulan apabila berlakunya pertarungan semula dalam masa beberapa hari.

Berucap kepada anggota unit komando Shayetet 13 Tentera Laut Israel pada Khamis, Gallant bahawa pertarungan yang intensif akan bermula semula berikutan gencatan senjata empat hari. “Ini akan menjadi tempoh rehat yang singkat, diikuti oleh pemberian tekanan untuk membawa pulang lebih banyak tebusan,” katanya. “Sekurang-kurangnya dua bulan lagi pertarungan dijangka berlaku.”

Seperti Perdana Menteri Benjamin Netanyahu, Gallant telah menegaskan bahawa hanya operasi serangan balas yang intensif oleh pasukan West Jerusalem sahaja yang boleh memberikan tekanan yang diperlukan bagi Hamas melepaskan lebih ramai daripada kira-kira 240 tebusan yang diambil semasa serangan mereka pada 7 Oktober lalu ke atas kampung-kampung Israel selatan.

Gencatan senjata bermula pada pagi Jumaat di bawah persetujuan yang telah diperoleh melalui rundingan berminggu-minggu yang dibantu oleh kerajaan Qatar. Hamas pada mulanya melepaskan 24 tebusan, termasuk 13 orang Israel, yang dilaporkan telah dibawa dari Gaza ke Mesir oleh Jawatankuasa Antarabangsa Palang Merah. Persetujuan gencatan senjata menyeru Hamas menukar 50 wanita dan kanak-kanak Israel dengan 150 tahanan Palestin yang dipegang di penjara Israel semasa tempoh empat hari.

Penangguhan sementara pertarungan juga dijangka membolehkan penghantaran makanan, bahan api dan bantuan kemanusiaan yang lebih besar ke Gaza yang terkepung, di mana lebih 14,000 orang telah terbunuh sejak bermulanya peperangan.

Netanyahu, yang menyokong kelulusan majlis menterinya terhadap persetujuan gencatan senjata, berikrar pada Rabu untuk meneruskan peperangan sehingga matlamat Israel dicapai untuk menghapuskan Hamas dan memastikan bahawa enklaf Palestin itu tidak lagi menimbulkan ancaman keselamatan.

Ketua Turus Tentera Israel, Leftenan Jeneral Herzi Halevi, pandangan PM pada Khamis, dengan menyatakan bahawa West Jerusalem “tidak mengakhiri peperangan.” Semasa lawatan ke Gaza, beliau dilaporkan telah memberitahu pemerintah Israel, “Kami akan terus berjuang sehingga kami berjaya, terus maju dan terus ke kawasan Hamas yang lain.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)